《風再起時》電影討論區(含劇透)

399 回覆
24 Like 13 Dislike
唔好,喺屋企開,我驚你打爆屋企部電視
我覺得仲係加埋國產007
屌你老味啱啱睇完即刻上嚟屌
好撚爛,不知所謂,中途悶到想走
美術配樂都冇咩感覺
題外話,剛醒起一套我覺得好爛既電影,孩子轉運站,韓影黎

睇前見卻導又攞獎又點感動,以為係一套高水準韓影,點知

演員們認真地拍左套唔好睇唔感動既戲
因為個cast呀
你用得呢個cast,大家對個文本期望都會相對高好多。
但人物素造係出左事,
你將磊樂寫到咁白痴,係會令個故事成立唔到。

呢啲Comment 真係好似食評咁
啲魚唔夠鮮味

兩個幾鐘講幾個年代嘅事好常見㗎咋
你睇下One day
故事線都已經好清晰
支離破碎得嚟又好平鋪直述?
角色都算好鮮明添

不過,野心大係真嘅
因為唔止劇本,佢每一個部門都好野心大
由Budget到剪法到演員都足見野心
但有野心係好事,做電影冇野心你返去做勞作
不過今次係能力上係Match唔到個野心囉
但至少唔係差啦,已經好Q勁㗎喇
1溝有錢女變左音樂劇式跳舞
仲有,由1948年至今就曾錄到4次香港下雪記錄,分別為1967年2月2日(哥連臣角懲教所)、1967年12月13日(大帽山近山頂)、1971年1月29日(大帽山近山頂)、1975年12月14日(大帽山近山頂)。
但喺市區係冇試過。
2仲有當年嘅有錢女去搭小巴,唔係私傢車接送係太奇怪。
3戒鴉片要少至1年,磊樂點失蹤一年?
4同埋,會叫中醫做醫生嘅咩?
5 春夏正常就剪左長髮佢啦
Good Point
個Cast係令大家期望高咗
仲要偉仔真係睇你劇本睇你作品先決定接唔接嘅人
所以佢出街前大家都期待到癲

但我又覺得,又時評一套戲
真係唔好將自己啲私人情感前設放太多落去套戲到
因為真係會令你睇唔清件事

人物塑造我又唔覺得出事
你問我,出事係郭富城Carry唔到磊樂呢個角色就真
再講我覺得角色其實唔係咁白痴,只係寫到佢身邊啲人好醒,好似佢老婆同南江咁
我心底覺得有問題係郭富城未Carry到,所以先演出嚟變得單純
老實你呢到有一半都係個啲你鍾意套戲就會無視,一唔鍾意就搵出嚟挑剔嘅毛病
問睇你睇古今中外,80%都唔會Match返你現實落過幾多次雪
如果真係咁講究
而家有幾多套戲冇戴口罩先?套套咪都超現實先?
唔係
因為尾段偉仔同佢老婆傾偈,偉仔係講到明老婆係要保住磊樂嘅「單純/純真」。
如果我用呢場做重心理解,導演根本係想寫偉仔同人妻,其實佢想寫係偉仔同人妻創造左呢個時代(郭富城)。
只要cut走郭嘅旁白,變人妻vs偉仔至係兩大玩家,咁所有野就理順晒。
但你又將郭變主位,咁佢一白痴,個古就唔通。
「落雪」嗰幕唔係有個鏡頭交待係類似主題樂園嘅地方噴緊假雪咩
問題係背景係香港呀。
呢個位我都唔肯定
果條街嚟,全世界一齊跳舞
唔關事
我如果講口罩
全球都口罩
其實而家套套戲都超現實
要是你真係咁講究
我好肯定有依個鏡頭
不過你話經唔經得起推敲就另計啦
老實講
觀眾唔BUY就賴剪輯
近年常見
我相信好多人睇完都up唔到個故事講咩

我都係同人講: 咪又係四大探長,拍過好多version la
我呢句單純都係係個句對白到抽出嚟其實
我知你講邊個位
但我認為嘅係,如果呢個唔係郭富城
演出嚟嘅單純就唔會有你覺得白痴嘅感覺
當然,而家又冇第二個演員咁去對比
我都冇得好確定咁同你講
如果Cut走磊樂嘅視點,所有嘢就會順晒
咁就代表故仔本身冇唔通
只係唔舒服,對嗎?
沉日睇左導演謝票場

佢話專登拍到散文集咁

其實都幾特別,要有主線,劇情編排,可能最尾變左歷史版廉政行動1930-1970
呢套重要宋康昊相比之前既戲少左發揮 但攞影帝
頂多叫日本導演拍左一套講述韓國既社會問題
劇情都唔合格呢但係
佢講到咁就好駛預有咩票房

曲高和寡啦
bro好耐冇傾同你

入場前有d期望,韓影自己又睇開,睇完發覺乜事,做乜可以咁唔感動但又咁認真去演一齊?導演做乜事究竟

冇乜野帶得走睇完,最多係IU唔見左個B去孤兒院搵,但搵唔到時,個眼神好兇恨下,佢拍劇近幾年唔錯,拍電影都keep到唔會有落差

bro又會入場睇呢套估你唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞