《風再起時》電影討論區(含劇透)

399 回覆
24 Like 13 Dislike
偉仔咁耐冇港片上
大家支持下啦
好明顯佢攞獎,係排隊夠耐,韓影又hit,明班個獎比佢

呢套戲既演技,同佢自己作品比較,排好後
廉政果個位真係好想講
明明係成班差佬發癲,定界係最合理做法。
但許冠文個角色講到定界出特赦就玩完咁。
真係太扭曲。
如果覺得毒舌個故事最尾太夾硬堆砌,超現實出戲既話

推介一套更加超現實但拍得好好既韓劇,自閉症律師,netflix search 律師就見到,如果電視劇100分滿分既話,比80分有,好笑得黎完整,熱血得黎橋段唔過份
幾年前埋班拍嗰陣,邊會諗到港片都咁收得

希望咪撚再合拍,大家河水不犯井水就好
今朝睇完 狗都唔屌
30分
鍾意睇王家衛 值唔值得入場睇
第五點真係痴撚線為做而做既劇情
都可以睇下
因為鏡頭服務配樂都幾似
畫面係靚,可以好似WKW啲戲cut出嚟做wallpaper
但WKW既氣氛感染力剪接主題就咩都就冇學到
人哋話劣質王家衛/低級版王家衛其實都幾中
如果想睇啲硬件野可以入下場
驚睇完似畀人塞你睇劣質WKW可以等串流
可以
但建議搵d 50蚊 60蚊場睇
翁子光話希望啲人覺得套戲似東邪西毒多過似花樣年華
但東邪西毒就好明顯係主副好清晰
哥哥既西毒為主,梁家輝東邪係副線/暗主線
其他林青霞偉仔學友既都係圍住主線既支線
而且每一個角色既動機都好合理,而且都好睇到佢哋既性格
根本城城/偉仔Monologue 最好是旦一個夠
再唔係就真心東邪西毒咁,一個角色主要Monologue 其他最多一至兩次
有人評5自然有人會評1
有咩咁出奇
但係又禁講
當年ICAC嘅呀頭係姫達冇錯
跟史實嘅話許冠文果段speech要講都係姫達講
但係段speech 入面我聽到嘅係
玩爛左個制度嘅英國人
佢地有能力離開呢個地方
但係對冇能力走嘅人
就被迫要承受制度被破壞嘅後果

當年嘅ICAC 係香港人曾經引以為傲嘅野
甚至乎可以話係香港人身份嘅一個重要構成部分
而許冠文個角色
係片中唯一一個華人角色係以英文名自稱
係條電視訪問入面反對華人貪腐嘅傳統
好明顯係一個香港人身份認同嘅化身

但當你對比現今嘅ICAC
再對應翻段speech嘅內容
我自己就唔覺得呢part係奶共

side note, George Lee 係某一篇01嘅訪問入面有個中文名叫李子超,唔知點解夾埋片中形象令我諗起某高官但係如果係關事我又未諗到係點解
一分鐘特別版
NFT
你直接死咗佢好過
山林風火
我真係睇完風之後再睇翻雷洛傳
如果話劇情散嘅話
雷洛傳都係好散喎
雷洛傳重要淨係focus落一個人度
第一集用兩個鍾都係散到仆街
係多啲娛樂成份但係套戲又冇乜深度

師兄可唔可以講下點解覺得佢地好過風
老實講 城城同梁朝偉係套戲
2個之間完全無火花
城城同佢老婆又係 無火花
梁朝偉同佢老婆又係
最後個幾分鐘完全覺得多餘 直頭垃圾時間
雷1頭7分鐘嘅戲已經好睇過成套風再起。
而且人地用好有效率嘅場面,例如讀報紙,教官問成班學員做差人嘅野,第一次行beat嘅收規,喺差館食飯側面講左警隊有顏同呢個勢力。
7分鐘左右嘅戲,但風起用左成個鐘都做唔到人地7分鐘咁好睇都呃要。

同埋,要接受現實,當年劉華嘅個人魅力,加一個好啱佢嘅角色。係勁過梁朝偉嘅演技。
風雖然冇讀報紙
但係都用簽名講左佢唔識字
再對比之後南江果張表係寫英文

雷入面教官果場係好直接
但係風嘅更衣室俾人打都係同樣效果
之後第二次嘅更衣室場景就做交代磊樂心理變化

收片果幕我反而覺得風嘅描寫
更加表達到當時係唔收唔得嘅環境
同佢自己嘅掙扎

雷1好在係真係送到埋口
但係又少左空間俾觀眾去諗個角色係一個點嘅人
不過我認同劉德華嘅感覺更加夾個角色
城城演到佢嘅狠但係演唔到佢嘅智力
雖然可能係導演想完全地一文一武
個啲無乜好傾啦

孩子轉運站好一貫是枝既戲 將一班人捆綁成「一家人」 但真係唔夠小偷家族/誰調換了父親咁重bonding

IU呢套拍得超好 喺酒店房俾個小朋友繼父母時個場內心戲 齋睇背脊都感受到

其實我戲精黎 不過唔熟我既人唔會知咁解
你有道理,個導演有呢個喜好,小偷家族好睇得多,又有娛樂性,又多驚喜位

孩子轉運站真係一套好失望既韓影

IU正常發揮,我覺得韓劇因篇幅長時間多,拍到多樣性既佢,電影今次做個木獨悲慘角色,恨心一面佢做得到,但電影咁短時間要做到多樣性,未有住,但平平穩穩,期待下套電影
立場同角度問題啦
佢做得老廉
個責任咪就係打貪
咁點解班差佬發癲就要縮先
今日縮少少 聽日差佬發癲完又縮少少
咁唔使做啦
但現實係出特赦之後,真係所有野重回正規。
咁你尾段都要補句由歷史睇,特赦係正確做法。
落雪嗰個位 我冇記錯係有一幕交代咗用發泡膠做落雪嘅效果?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞