BNO VISA兩周年,官方話有144500人

448 回覆
311 Like 8 Dislike

其實好正常,香港人工超高+生活質素好
要放低一切去外國真係好難
港豬世一
有班人係唔走,但識好多都送哂仔女去外國讀書
都叫讀完唔好返來,呢班有排未反映數字出來
冇咪反映唔到囉笑撚死
去到英國發現好多都係居英權二代本身就拎住 BC 呢啲根本反映唔到响 BNO visa 條數
oxford 有個研究中心前年做過個關於bno visa 嘅q&a
個forcast覺得係走嘅人越嚟越少

而家個trend 同個forcast central estimate數字相近
當然港共做埋咁多鳩嘢,個q&a都成兩年,係會變
連登仔吹到100萬人
原來得14萬係香港撈唔掂嘅垃圾去咗
走既人估計分3批
階段1 - BNO/救生艇開始時頭2~3年
階段2 - 見唔少人去左已經好多資料好多攻略懶人包再走
階段3 - 救生艇預告結束既dieline fighter

正路應該係階段1同3係最多人走

加拿大已經比左明確結束日期
應該有批已經有計劃去做dieline fighter

英國而家就應該係處於階段2
英國南部某屋苑區group
7月時有70人入了
現在有200人
唔少11月12月新來
有D人要有計劃下自己及父母,有D要等仔女考埋DSE,十九幾種情況
IRCC寫嘅一萬係淨係計SP & OWP holder
屋企人冇計到
同埋個數係有滯後
係⋯申黎玩下,反正唔貴,right?
真係唔掂果班應該多數係香港都係公屋仔
公屋仔先最低機率走

最大機率走既正路係夾心階層
公屋又申請唔到
有錢佬又做唔到
呢批人係香港只能做窮中產樓奴
移民後即使有機會稅後收入低左
但整體生活質素就會高左
生活成本高咗就真
通漲10幾%
仲要日日出錢出武器幫烏克蘭
脫咗歐成個經濟等死
五毛又係時候要唱衰加拿大
英國南部,初頭貪無乜香港人 點知好多人都係咁想 , 1-10年樓齡, 大把白鬼年輕家庭
港共啲高官?人地成家喺英國
有唔少本身有加籍,回流加拿大
水魚既生活過得開心過喺豬欄既豬
我都想做水魚
個forcast係直接由Home Office 份 Impact Assessment抽出黎架喎
同Oxford/研究所無關係
睇你指既生活成本計唔計埋住屋
計埋就未必會高左
但質素就肯定高左

班公屋仔住開公屋又搭開巴士地鐵就緊係覺得移民後成本高左
本身係香港已經供開樓揸開車既移民後生活成本多數係低左

其實香港通脹而家表面上低係因為香港個通脹計法住屋佔好大比例
而呢2年香港樓價跌左
但其他國家呢2年樓價係升左好多
如果唔計住屋其實香港通脹係10~40%跟外國差唔多
youtube有條唔記得係NOW定香港電台拍既片有詳細講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞