BNO VISA兩周年,官方話有144500人

448 回覆
311 Like 8 Dislike
我話2026年再分析唔只因為人數,更重要係要觀察走嘅係咩人。

加拿大條數一定唔會好似英國咁大,因為lifeboat只係面向90後同早期00後嘅人,但係如果出嚟嘅數字都有幾萬其實一啲都唔細。BNO Visa嘅對象雖然廣泛,但係觀察到走嘅人都係一家大細同後生仔居多。

係人口老化同出生率低嘅情況下,流失咁多後生仔會加劇人口結構老化嘅問題,亦都會出現90年代移民潮斷層嘅問題,個影響係非常長遠。

而且最重要係,BNO Visa同Lifeboat只係反映到新增移民嘅數據,並冇反映本身有加籍英籍回流/二次移民嘅人。
work, study permits 暫時加埋33,000
屋企人應該要有PR先申請到過去?(唔熟加拿大)
當然好多人本身已經有ca passport
睇埋home office 最近果個數字我對上個post有啲modify
個事實(非oxford同fcdo估計)趨勢係每季穩定14000至25000宗
推算翻出嚟2022年Q4(個數字home office未公布)至2023年1月31日個獲批數字係18xxx宗

oxford個fcdo個估計同事實趨勢有幾大分別,暫時申請成功個數字都係穩定極輕微減少(頭一年有兩季上過2萬幾宗)
本來供緊樓,賣左黎到cash buy 買番,唔使交租供樓已經差好遠。
有心走點會咁遲走
就係受唔住港共先想走,咁梗係越早走越好。
受咗幾年慣哂就無動機走
咁少 沉默的五百萬人去哂邊
上個reply我已經修正
而家個事實趨勢係申請成功數字穩步平向,未有如預計咁首年後下跌一半
淨係計英國為目的地,香港一季走幾萬人
真,錢太多送咁啲畀英國啫
2020/2021年頭至年中走果班而家直頭大賺
香港賣樓果陣仲算靚價
同時間係英國/加拿大買樓而家層樓已經升左20%
你生活喺水星咁勁?嗰邊熱嘛?
有仔女讀中四到中六係極尷尬時間,去到好難駁到GCSE, 考埋DSE 先走都唔奇。
另外開放左父母人有BNO 就可以獨立申請,又會吸多一批人。
睇年紀,我三十中,啲朋友好多啱啱生完仔冇耐,諗住開始讀書就嚟。
擦鞋黎講
你擦得太生硬
如果頂得悶又平靜生活, 可以去

不過太少本錢其實會辛苦, 由0開始, 好多野用錢解決, 所以考慮清楚

用Webb site 既機場出入數字,畫一條自LOTR開始既淨流出趨勢,唔係最近報復式外遊既spike, 離開既人數都無乜減慢趨勢。
除咗年齡階層,走嘅都係學歷偏高同中產人士。呢個情況可以參考當年津巴布韋同南非嘅情況,離開嘅白人雖然佔少數但係佢哋教育同收入都明顯高過平均水平,呢班人走咗之後津巴布韋同南非嘅發展如何,有眼睇。
入境處數字睇 2021 同2022 加埋都走左37萬人 其實都差唔多
上網睇過話"屋苑"因為得99-120年租期
留唔到俾後代
但屋苑係石屎做
60年都收皮啦
加拿大直頭升超過20%啦
加拿大直頭升到已經出左法案禁止外國人買樓2年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞