BNO VISA兩周年,官方話有144500人

448 回覆
311 Like 8 Dislike
本身都一班有加拿大、澳洲passport既上一代回流移民走左
加埋37萬都算合理

其實10萬人走都好大獲
講緊既多數都係高學歷後生、中產、專業人士
唔係10萬個低學識無產新移民
2022年Q3係10,100宗
點睇都唔係每季穩定14000至25000宗之間?
home office 公開個數字累計如下: (單位: application(s))
2021 Q1 19934
2021 Q2 45190
2021 Q3 66213
2021 Q4 80733
2022 Q1 99296
2022 Q3 116702
2022 Q3 126122
2022 Q4 未公布
2022 1月31 為止 144500

如果bno visa application 平均每份3至3.5人左右,加埋ca au tw 就同 webb site個數係match
未搵到平均每份有幾多人嘅數據
Bno visa 係計一人一個application, dependent 都係
bno visa application
係每人一份申請
唔係3-3.5人
2022 Q3 係9,420
唯一一季跌咗落去
其他6個季度都係萬中至二萬中
咪有得佢哋繼續唱英國同加拿大揀邊個都無所謂,自己啱就得
有時候唔止睇短線
你估依家係以前個隻移民?
大家為咩而急急腳走自己心照啦
多一份保障啫
過幾年你點知自己副身家會唔會俾人共咗
呢啲好難講
如果係咁計, 同webb site個數好大出入
application = 一人有無source (純粹好奇)
你所講既屋苑係指咩?通常港人都係過去買一個發展區入面既新樓 即semi-detached or detached
Apartment通常係leasehold 有租期
Semi-detached多數係freehold無限期
而英國既semi-detached只有少部份舊樓係用石屎做,新樓唔準用石屎

唔知你邊個網到睇所謂既”屋苑”
移民唔係問題,但唔好expect 係香港撈唔掂,去到外國就會飛黃騰達,賺大錢
10100 係申請數字

「2022 Q3 116702
2022 Q3 126122
2022 Q4 未公布
2022 1月31 為止 144500 」
你引既數據都係錯晒日期

截至2022 Q3 30sep 2022
係共有150600宗申請
當中144576獲批
加拿大同英國BNO Visa唔同,一來,對象相當有限,幾乎只係面向後生仔,所以基數會細。二來,同BNO Visa唔同,加拿大lifeboat係要完成咗逗留條件先至去申請(當然可以統計owp人數但係呢個只係整個計劃嘅一部份),而BNO visa係去之前申請,所以條數會早啲出現。
又來緊幾年
又五年內
聽到厭
owp+ study permit都包晒stream A+B咁滯
兩條數都常有更新 唔算好滯後
啱呀
錢多無地方洗送啲俾英國
睇開LONDON最少一座4-5層高既Apartment屋苑
我知點解,啱啱睇清楚我果啲數字淨係計outside UK
outside UK申請
係,其實都係想捐幾萬蚊支持下英國
啲稅重到仆街,物價又貴
我諗而家係人都知香港先係最易搵錢
講嘅人永遠係得個講知,唔會行動
會行動嘅通常唔會講
有人移民係為飛黃騰達?
打稻草人?
其實尼 睇淨流出 會岩d 因為英國有大約3成香港人本身已經有bc 利伸人在英國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞