BNO VISA兩周年,官方話有144500人

448 回覆
311 Like 8 Dislike
都話唔係識唔到新朋友 而係大家既文化唔同 even識返香港人都唔一定夾
好多時d交往都係流於表面 呢d要靠好多年既時間去浸淫返黎
你係香港個堆fd識左十幾二十年 個種默契唔係新朋友可以替代到
唔考啦 排撚到快期咩
唔覺得33,000咁少
係多倫多每次出門都撞到最少一組人講廣東話
香港既經濟結構好奇怪,但偏偏好多人覺得無問題,
掃街洗廁所保安哩啲低技術工人時薪係最低亦最花時間整體收入夠住劏房,其次好多中小企請個文員換下水搞下影印機整下燈打下字,工時短咗結果人工最低只可以癡人住,之後就體力工咩送貨地盤,工時長人工都高,哩三類人去移民都無乜壓力,
至於咩寄生蟲,唔係HR部門,就係所謂管理層店長倉管,其實狗頭軍師光棍司令離開香港就真係無用,除非係有牌既技術人員,一般企業內部培訓出嚟環境一轉就廢七成,但哩班人操控一大堆基層藍領,唔見得有咩過人實力純粹年資長咗
又搞定期又搞bno visa都幾唔得閒
個個都學老鳳嗰味嘢
你好唔得閒咩
外向既人係唔會明內向既人對於朋友既理解完全唔同,特別係三年無見堆老死,點知最後連一次好好道別機會都無既時候,家陣開視像通話唔難但硬係差減啲,又講多句好似早個禮拜過年咁,自己就無晒氣氛但啲親戚無咗限聚令去晒食飯,自己上下IGFB屋企谷睇佢地啲相一樣係一種悶既感覺嚟
Life goes on.
唔好成日望返轉頭,交往流於表面就試下搵多D共同興趣

做運動、玩音樂、睇波、飲多幾次酒
好快識到真心朋友、好鳩的
呢3個月識得嘅有3 個家庭走
3x 歲 + 3x 歲 冇仔女
4x+ 4x 有仔女
4x+ 4x 有仔女
睇住佢地keep住每星期飯聚打牌玩board game
自己就一個人 都咪話唔sad
唔想loop了 唔明就係唔明
唔會唔俾 但要入歐元區 跟足其他成員國 英國肯唔肯先
你呢啲為咗識而識嘅點同
身邊好多諗緊去邊 但無實際planning
呢個唔知,你睇吓有冇其他人試過,不過理論上係應該得
唔係想串你 但連本地人都覺得人工低先要罷工喎
尤其係公墓員,聽過唔少CASE又廢又高薪又多假又HEA
因為本地人未去過香港打工
咁又要睇埋個國家多唔多黎生嘅
因為對比喺香港做藍領,英國薪金同居住面積多太多,所以甘心去捱。

加拿大先多後生仔去

我身邊20幾歲嗰啲好多都係去加拿大
對佢嚟講15k算高
真 後生仔多數加拿大

中女中佬有仔女 先去UK
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞