BNO VISA兩周年,官方話有144500人

448 回覆
311 Like 8 Dislike
英國樓大多數唔用石屎
只有地基用少少石屎
一般最外層用紅色既磚
第層用沙磚
第三係間屋既木架
木架之間會放野保暖
最後會有層board
主申請人要有擁有加拿大國籍或永久居留權先可以申請家人?
依家行stream AB 個班應該絕大部分未夠期拎PR
幾個同學都係去加拿大 英美澳反而一個冇
加加埋離香港既人數最少都20-30萬人
英國加拿大澳洲
仲有本身係揸緊外國護照既都未計
加拿大救生艇有deadline
BNO Visa未有
唔明嗰個係你

因為我已經跳左去另一邊, 識到好多真心既英國仔朋友, 亦都約左班留係香港既兄弟們呢年去邊度玩

英國人好撚玩得可以好真心好鳩, 你住得英國, 你都應該試下融入英國文化
而唔係全世界就你

都係嗰句, 呢個世界咁撚多人移民, 點解有D人做到四海之內皆兄弟也, 點解有D人只係識呻吟?

總有原因, 唔好怪呢樣怪嗰樣

自己參透, 我都唔會再回覆, 唔明就係唔明LOL
應該送番班藍絲番香港,不過錢就要留係英國

班移民藍絲食人血饅頭
有啲本身有加拿大護照再回流
同埋講廣東話唔一定係香港人
唔使唔開心的
做中國人咪幾好
翠翠再搞落去經濟
香港d男人就要去印度越南打工
留低d港女港媽好快要做雞養家
到時應該手持午餐肉有港女屌
咁我唔排除一個case
就係其實無心打理garden,鐘意d外部維修有人幫搞,少d爆格既人
leasehold如果係幾百年既,咁多代之後既事佢地都唔理啦
香港人自己都唔見得對香港有好大歸屬感

Bno一開咪又系衝去

仲有堆本身90年代移過民既,香港一有風吹草動就返去祖國
唔洗佢嚇啦,正如我係度都成日吹奏一樣
加拿大食物/環境/天氣/friendly程度/收入都好過英國好多
如果唔係咩行業/家人/朋友圈等等問題,有得揀揀加拿大啦
呢樣真,IT既變化速度係高到你一路做野又要係咁學新野,學慢少少跟唔上都無野撈
係 當然有啲手足係有BNO係比較幸運,但咁多救手艇都係手足有份爭取返嚟,要懂得感恩。
講過好撚多次
個移民潮要夾埋出生率同人口老化嚟講
本身人口老化已經難搞
政治環境加高樓價搞到出生率大跌
仲要搞比人插一刀放血
點救
吓,淨係BNO去英國都差唔多廿萬啦喎,未計其他去其他國家,未計仲有啲係本身係外國國藉
有冇人見到英國最近咁嘅情況,想轉去加拿大?
https://lih.kg/ypwGPFX

計下計下又真係會有幾百萬
不過其他國家二等公民黎, 唔計啦
英國同加拿大嘅人數起碼都一樣咁多
聖誕個禮拜先雪災嚟,如果UK都嫌凍既人去CA只會更難適應天氣,但其他方方面面甚至住屋條件都係CA好一截,
哦,唯獨一樣例外,就係CA有廣東之友 - 曱甴,如果你由細到大都唔喜歡哩樣生物,UK可能合適你多一啲,但又有新問題 - 蜘蛛
怕咩呀 就算走幾百萬,香港仲有幾百萬親中愛港嘛,香港唔會死嘅,洗乜驚呀
咁理論上有冇講錯,多倫多冇香港咁多嘢玩,生活方式唔一樣啫
係咩,加拿大數據得差唔多三萬
救生艇係抗爭者爭取返嚟?你咁樣諗,咪會扭曲咗當年抗爭嘅理念。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞