BNO VISA兩周年,官方話有144500人

448 回覆
311 Like 8 Dislike
計埋本來已經有加拿大護照未
不過話分兩頭,又好少聽CA友投訴天氣凍
係咪CA的Central Heating / 隔熱好啲?
2021嗰陣我啲同輩都冇話要去加拿大,然後呢半年忽然多應該係趕owp尾班車
我幾個fd都去左加拿大 未必簡英國既
本身有bc/護照個d其實無得計
19年到22年中期統計人口淨流出好似25萬到
當其中14.5萬係bno 加拿大3萬到 照計澳洲同加拿大差唔多
主流3個地方加埋當20萬..即係本身有其他國家護照既大約走左5萬到 咁計落成條數都合理
ps: d數係之前追post睇到 唔知有無記錯
應該唔可能,lifeboat嘅受惠對象有限,基本上只係比後生仔。BNO Visa嘅對象係290萬BNO holder同埋佢哋嘅仔女,基數大好多。
加加埋埋30萬走唔甩
所有數據都冇包含原本已經有英國國籍或者加拿大國籍嘅人。但係就算計埋,英國仍然都會多過加拿大,因為BNO Visa受惠對象遠超lifeboat。最重要係你揀啱自己嘅地方,其他人去邊唔重要。
有咁平既Apartment?
30萬同25萬都無所謂啦 如果計埋新移民其實淨移出得20萬唔到 都未計以家開返關d新移民仲會大量流入
都係等換血架姐
感覺上香港既加拿大藉二代多過BC二代
仲要依家打仗,未計香港可能係未來台海戰爭嘅戰場
10年前有統計香港擁有30萬加籍人士,係繼美國之後第二大嘅海外加拿大社群。英籍嘅數據唔係好記得,不過應該真係冇加籍咁多。我身邊嘅人加籍英籍比例大約3:2左右,不過真實數據應該唔會係咁。
但香港本身有30萬加拿大人,唔係新申請嗰啲,結果離境人數可能兩邊相約?
總之外國洗深火熱
香港人平均住百五呎唔夠
十個人得一個人車好開心
五毛
你地贏鳩曬架喇!
翠翠偉大光明正確
遲下冇smartphone 用fax 機都值得
不過中國有錢人唔會陪你on9
只係你地得二千人仔一個月的五毛賤種會留係中國受
香港人都唔會陪你
因為佢地仲有bno可以走
係你大陸賤種同你地賤種仔女會受
哈哈哈
OWP & SP嘅屋企人都可以一齊拎OWP/ Minor SP/ Visitor Record留喺加拿大
所以條數一定唔止咁細
好多家庭都係一家3/4口一齊去加拿大
OWP & SP嘅屋企人都可以一齊拎OWP/ Minor SP/ Visitor Record留喺加拿大
所以條數一定唔止咁細
好多家庭都係一家3/4口一齊去加拿大讀書
其實上年九月尾都十五萬零五百人
點解今年一月尾又變番14萬幾?
可能佢講到步人數?
上年九月尾都有十五萬五百人申請
十四萬幾份批出

一月尾應該都係照拎返上年Q3個數
所以佢寫over 140k
Q4數據今個月尾先出
New Applications and Extensions Finalized by IRCC for Temporary Residents (in Persons)

Hong Kong
2021 Jan to Dec 22,175
2022 Jan to Nov 30,034

Temporary Resident applications include: Temporary Resident Visas, Visitor Records, Study Permits, Study Permits Extensions, Work Permits and Work Permits Extensions.

由 1 June 2021 計到 30 Nov 2022 都唔夠五萬
你呢個係new applications finalised
兩年加埋都有5萬2啦
你可以話AB 係21年中既產物 扣埋extension (呢堆較少) 但加番未finalise 既 條數都同5萬相差唔遠
幾十碎人,真係要識到朋友先過到日子咩?
Stream AB其實唔叫做2021年年中產物
本身2021年年頭已經有OWP
同埋2020年6月一出國安法,加拿大大約2020年年尾講有讀書版仲救生艇
冇BNO嘅人已經準備申請Study Permit, 衝閘2021年年頭申請
巴打搵咩工咁西利
香港求其都有連登fg人工
英國好似好難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞