BNO VISA兩周年,官方話有144500人

448 回覆
311 Like 8 Dislike
係呀 巴打
有呀
但你會信咩
身為毒撚365日唔出街都0壓力,我講既悶一嚟係無晒舊時朋友,連約打機都因為時差不了了知,所以每個禮拜就只能做相同既嘢,二嚟本地人都係禮拜五放工就飲酒,禮拜六就睇波,好似機器人咁重複又重複
見到最上面講冇娛樂 笑撚咗

唔講以為喺19世紀,定係第二個世界;都係大城市可以差幾遠姐最多叫做冇咁方便,但香港周圍都係人咪又係另一種嘅不便

明明搬出屋企、搬去第二個城市讀書、生活、工作、識朋友係先進國家嘅常態,係香港先咁崎型啫 租貴搞到三十歲人都要同屋企人一齊住

利申:係歐洲讀書讀到而家返緊工。年年backpack兩三次但仲未去得曬歐洲各國
岩呀 同樣走都唔一定要申請bno同去英國
所以我咪話你根本唔知現在英國係點 大班香港當地gp 要約返自己香港人有幾難? 當地人娛樂我唔評論 香港人平時生活又有幾精彩?你講俾我聽下
呢個數有🈚️計埋dependants,無bno跟埋去個啲?
你講中咗,剩係全世界都知interesting解有趣既時候,英國人口中就係解無聊,你咪再講落去,仲話加返港人GP,咁咪同你學速成之後唔會再想搞倉頡一樣,表面問題解決咗(唔悶),核心問題仲存在(融入唔到)
根本大把on9傻仔成日覺得外國悶 得香港最多野玩 自己根本都未見識過就係到9up 笑死我
我覺得你可以試下改變下生活習慣,
飲酒、睇波唔啱無得勉強,你假日早啲起身打機,香港都係下午,都就到你啲舊朋友,同埋新朋友都一樣可以約打機。
不過我都建議去到英國試下做運動,拳館同GYM ROOM平香港好撚多。
加拿大條數其實應該有接近十萬
上年中後段都講左批左萬7到既work permit
另有萬6個study permit
呢到你當3成係家庭申請 當老婆搭個仔 呢到大數都5萬
過多幾日OWP deadline 基本上stream B個高峯係呢三個月到
仲未計原有既EE PNP個啲
加拿大唔駛 你申請基本上你成個家庭都包哂
而且同居兩年佢地都計你有合法地位
驚stabbing 唔出街
5年會走 果班 最後就一定唔會走
因為覺得其實新香港 都唔係太差
只要唔講政治 就得
就算識到新朋友都係流於表面
同自細識到大既fd係爭好遠
不如留島不留人,香港人,潤。
因為呢班人都係社會寄生蟲黎 生產力低
技術成份又低 係一個正常國家當然 唔會搵到香港呢份所謂高人工
拎香港同真大刀會比
踏左先有呢種感覺人人性格唔同
你work既方法唔代表人人都work架姐
應該本身香港都冇乜friend
有得去梗係去格甩底啦
14萬藍絲走咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞