BNO VISA兩周年,官方話有144500人

448 回覆
311 Like 8 Dislike
因為好多有錢人根本有BC 加拿大passport隨時可以走
14萬只係最急個班
如果你係想講50-60歲, 97前移民加拿大又回流嗰班,
我個人認識既人當中唔少係無腦藍絲,
到今時今日都覺得香港無問題, 中國好強大.
佢地真係好難會走.
大碌鳩亂咁fing

8 個月前
封鎖原因:721過咗去咁多年記日本侵華

藍蛆好驚人走
10-19歲個比例跌得有啲怪
不過可能學啲人咁講
中學生通常考埋 DSE,大學生就 grad 埋先走,即係23-26呢幾年先會見到呢個age group嘅人明顯咁跌
網上申請bno visa 無限幾時走,不過居留日子由批出就開始計,變相要半年內走。
無所謂, 藍絲移民一樣會帶人帶錢走.
黃藍齊心加速支爆
咪理呢個post果2件藍蛆pr啦
真 特別後生既 好多都加拿大
識得好多deadline figher今年去
真心唔使理啲藍絲賤種
又黎身邊冇人走
一年前見過咁上下既垃圾reply
我係指2021年中之前已經落左地住緊果批
係外國買樓又做唔到9按
正路大部分人買完屋裝埋修其實已經用左大部分資金
2021年中之後既跌價對佢地無乜傷害性

係香港有樓既
2021年中打後先走既事實係已經過左sweet spot

至於閒錢不嬲2019年已經成個連登都叫大家轉美金
淨係必須開支先用番當地貨幣
睇班人有無做啦
但早走果批人多數既性格特質係執行力好強
我個人估計多數都一早有做

其實就算留港都一樣
閒錢一定係keep住轉入IB轉哂去美金先
一係買股一係買債
淨係必要開支果part先keep港幣
當然你信中國唔驚就另計
大碌鳩亂咁fing

8 個月前
封鎖原因:721過咗去咁多年記日本侵華

留港不問世事

8 個月前
封鎖原因:好地地做咩要走 你比太多西方邪惡既政治宣傳洗左腦外國先係地獄
又黎身邊冇乜人走
三年前見過咁上下既垃圾reply
留港不問世事

8 個月前
封鎖原因:好地地做咩要走 你比太多西方邪惡既政治宣傳洗左腦外國先係地獄

你咁認真??
其實係咪倒返轉咗講?以前啲人係借道歐洲移英,咩黃金簽證投資300萬咩葡萄牙馬爾他就有歐洲公民身份,響送中後國安法前好多廣告教你走,我唔知當年第一批賣樓難民有無揼春,家陣5萬幾買個原價兩千萬既位,點解唔買,都唔關咩歐盟事你唔識德文法文西文都唔會真係四圍去
重有IT人,佢地係少數職業有機會英國稅後人工高過我香港稅後人工。
當你發覺寫code人工重高過NHS 顧問醫生,心理有啲不平衡。
一半半啦
有人未去過英國就衝
有人都會想去個旅行探個路先去既
而家開返關
咪睇下今年暑假囉
留港買啟德啦
過去嘆世界既,幾時去都無所謂
但過去要返工既,愈遲走,愈唔著數
笑死 個個都口講移民
計埋本身有外國籍同加拿大計劃嘅
其實應該都廿尾/三十萬頭
連兒話回流晒
第時習總打台灣呢?
會對香港有迷戀既得啲80後睇成龍周星馳啲港產片大既,又或者90後住廣東睇翡翠台大既,正常00後都係嚮往北上深,香港真係not give a shit
後生仔根本唔會想去香港,同埋想去一個地方係想要工作機會,權力核心,見盡繁華,定係科技前沿,北上深都有,唯獨香港已經無晒,
(港人移英係走難,係脫離塵世)
更直白咁講句,回歸以嚟港府做埋啲刷鞋柒嘢都係用港人形象埋單,遠既唔講,剩係醫護落嚟嗰場戲,俾支那人感覺就只係口腔期巨嬰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞