[DSE MATHS 2023] 9年5** + 連續3年全卷滿分心得分享, 好人一生平安

1001 回覆
109 Like 23 Dislike
佢講paper 1

卷二唔建議大家做一條再額外喺題目圈一條
陣間唔夠時間就後悔

我通常是咁的
第一次做:
順次序劃落答題紙, 格仔無特別填靚, 睇到就好
完第一次:
Check 7788 + 4443, 微調一下
第二次做:
順次序做, 諗下唔同方法, 將肯定嘅答案喺答題紙畫返靚, 油滿個格仔
第三次做:
喺題目紙圈, 再對一對答題紙有無劃錯
最後抄低答案喺題目封面, 方便出試場外影相打卡

如果仲有時間就再做多次, 諗下唔同方法
諗住帶多部未入滿program嘅計數機入去save 答案
唔驚坐你隔離嗰條友望到啲答案咩
佢有本事咪望
樓主依家返緊工?
一早上咗岸
退休人士
幾時先到
我夢想係不勞而獲同埋有錢
樓主全職補習?想問下大概搵幾多?
黎緊想考M1 / M2 and phy 考返個5**
兼職六日做下補習
因為幾鐘意教書 份正職又未話好辛苦
我14年Core 5** 之後冇考過了
輕輕一推
今年比起往年好似少咗人討論?
想問p1點分配時間最好
同埋check卷有冇技巧
感謝
時間分配上比較難講,要睇你目標係咩。但 check 卷就可以用自己做嘅另一個方法嚟對吓個答案一唔一致。同埋如果做嘅次序係由頭做到尾,對卷嗰陣可以由尾去返頭
想知道坐底有3一定要識乜
班細嘅過左去dcard
因為其實冇咩好討論
我當你係想講
「如果想最低都有3」
若果係講緊你而家最少已經有3, 仲有咩一定要識, 就唔同講法

A1
A2, locus、 deductive geometry 除外
B 簡單probability、 standard score、 completing the square、 sine rule cosine rule

大概建議係咁
算係每個部分比較簡單嘅嘢
個個人都唔同
有啲人見到題目連一隻字都寫唔出, 做完識做嘅題目之後淨超多時間
有啲人覺得自己計到, 但諗咗勁耐, 搞到無時間淨

數學科講分配時間其實意義不大
你make sure自己有attempt過全部問題就得

Check卷技巧好難三言兩語講
大致都係睇你計出嘅答案有無符合題目嘅所有要求
有冇人覺得其實卷一同卷二考嘅次序應該要掉轉?覺得成個節奏會好好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞