[DSE MATHS 2023] 9年5** + 連續3年全卷滿分心得分享, 好人一生平安

1001 回覆
109 Like 23 Dislike
lm
dse²³
直接寫f(2)=16
f(x)=16係另一回事
通常都係
有個意識先有M分
但未拿捏到嘅就建議寫晒出嚟
理論上都可以
但唔特別prefer 4(6+2pi)
抽一半唔抽會令有強迫症嘅人出事
0^(-3)唔係undefined既咩?等樓主答
for x=0, we have x(2x+6)^(-x)=0*6^0=0*1=0

for x=-3, we have x(2x+6)^(-x)=-3*0^3,
since 0^3 is defined and equal to zero we have -3*0^3=0

hence 0 and 3 are zeros of x(2x+6)^-x

唔係咁咩?
0^x=0 for all x<>0
遇到另一個問題
1) x(2x+6)^-x=0
我計到x=0 or x=-3
2) x/(2x+6)^x=0
我計到x=0
x(2x+6)^-x=0唔係等於x/(2x+6)^x=0?
0^(-3)唔係undefined既咩?等樓主答
0^x=0 for all x>0

打錯 sor
想知你點解會遇到
課程內照計唔會括號入面同個次方同時有x又要你計
果然係典型既undefine

x^-1:=1/x
所以0^x is undefined for all x<0
好多arithmetic operation都base on某個assumption,直接做唔check condition就會炒車

網上面成日見果d咩1=2, 0=1九成都係咁黎(除左ζ(-1)=-1/12之外我都諗唔到其他例外)
想問下m2答案vectors要唔要寫埋個hat,題目上嘅i j k a b都冇^
我係自修生,唔太清楚佢嘅要求
要寫箭嘴

印象中考評指引係話漏一個半個唔會扣分
「大部分」都漏就一定扣分
但咩叫「大部分」就由評卷員決定
thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞