[DSE MATHS 2023] 9年5** + 連續3年全卷滿分心得分享, 好人一生平安

1001 回覆
109 Like 23 Dislike
就咁好難答你
通常都係睇第一個抽咗某某嘅時候, 第二個幾多可行配搭
然後加埋就有favourable outcomes總數
通常中間有堆零隔開咗兩個數
細數可以就咁用計數機轉
大數就係考數次方, 記得由零次方開始數就得
Past paper囉on9
四五十年pp有排你做
咁都唔夠就揾埋外國啲卷囉
咁多功能有咩用
樓豬 我最後一個sem reg 撚左個stat讀
啱啱開sem已經feel到含得
有冇咩神技傳授下
俾少少錢買返本教科書練下基本功都好嘅

嚟呢度問stat似係存心搞事
痴撚線 我明明你fans都話我搞事
對數撚問stat係巧offensive嘅行為
想問下樓主,2022 LQ Q18(b),我自己let左C點,跟住話MC 平行RP,同埋angle between MC and horizontal ground,仲有angle between PR and horizontal hround都係一樣等於70,可唔可以咁做?

因為見之前啲年份,例如18,17dse,隻夾角好似一定要兩個面90度90度互相垂直先會一樣。

但係我咁做,計到最尾個答案又同marking一樣
想問下我有冇諗錯啲咩,或者咁樣做,會唔會都有分俾?
C
Sor 張圖有啲花
兩隻角都係70度
線面夾角定義係條線同埋佢嘅projection之間的夾角, 呢度做到projection嘅要求, 所以都OK

你睇17同18年嗰度問嘅係兩個平面之間的角
定義係由兩條垂直於相交直線嘅線所構成的角
同2022年問嘅嘢完全唔同

溫書時要留意題目問嘅係「線面夾角」定係「兩平面夾角」
咁就唔會亂
可以留意埋2016年條3D, 清下線面夾角嘅concept
Thx,樓主,好人一世平安
做咗19, 20, 21嘅pp都有5*,想問下得返一個月多啲啲上唔上到**同可以點做
PP個分未必準, 始終你學嗰時老師應該有連埋past paper一齊教, 你會有初步印象
計時/試場感覺/check卷策略呢啲都會影響你最後個分

上5**唔係話真係超難, 但照你講嘅程度嚟講, 就算上到都唔會好穩陣
好睇到時啲題目fit唔fit到你強項, 同埋當時嘅狀態

睇真啲marking scheme要求, 望下自己係咪真係拎得足分, 挑剔唔到
留意下長題嘅上文下理, 試下自己畫圖推導一次全個步驟出嚟
再留意下MC卷有無步驟可以省略, 慳返啲時間
得罪講句
PP啲分完全冇價值
因為到時你做嗰份會係一份全新嘅卷
再加上考試壓力
試下做joint us 睇下有幾多分?
三角形題目 LQ乙部

M分 係唔係寫英文代號就得?

例如cosine formula
cos A = AB^2…
之後直出 A = 50degree

洗唔洗寫埋代數字個下
(cosA = 20^2+….)
有時啲數字好核突 唔想抄哂n個小數位
可以
但make sure個爛數你之前有計過, 寫過出嚟
否則可以唔俾分
咁講成個中學都唔使讀

訓練下啲𡃁仔整理數字嘅能力
先諗方向後落手, 唔係鳩計
學識喺唔同情況應用返自己學過嘅定義
算係有圖睇, 唔會太抽象

兜唔到落去喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞