[DSE MATHS 2023] 9年5** + 連續3年全卷滿分心得分享, 好人一生平安

1001 回覆
109 Like 23 Dislike
是的
邊個笑就摘名入小器簿

今年堅無信心
我不嬲都喺到,係俾你帶壞先去咗嗰邊行吓咋
之前仲睇住你 19 M2 / 20 M1 做 5** 踩界師架
今年條 Q19 秒殺
但條 Q17b 磨左我好耐
19同平時嗰啲差唔多
俾埋t=24嗰下令條題目低B咗好多

明明喺MC封program
長題又俾返數字你篤機咁反智
19太淺
無咩貼士無乜killer
簡單過UG數學
讀到4.0都無錢收
我得完卷時間排行榜可以俾大家參考

Paper 1:
2023>>2022>2020=2021=2018>2019
唔知2019係咪食錯藥, 做得最快係佢

Paper 2:
2023=2018>2021>2019=2020=2022
今年7個字先完卷, 可能被卷一嚇柒咗
成長了,目標變左馬會5**
知道樓主既戰績好厲害,其實我都由2018年-2022年係考5**,今年都有考,第一次留言想分享少少意見

卷一來講,係學生角度來講難左好多。可能對我地來講無咩野,但係相關Past Paper其實無出過相關題目,例如Q10未必知道兩條線相交位係圓心,Q13多項式既新題型等等。而乙部更加係十分難,Q15-Q19我覺得差唔多無執分位,咁樣對於我專教補底既同學仔未必公平。

講番自己,除左第19題既最後一Part,我計內心個陣唔知點解寫左(14,15),我計到半徑係15,之後揾曬全部距離再用希羅公式計兩個三角形面積。雖然答案錯左,但可唔可以俾個參考我會有幾分?

卷二真係難,2021同2022我做完仲有半個鐘剩,呢份我竟然有兩題做唔切要亂撞,分別係月亮個題同線性規劃個題,但我撞中左一題,不過有一題sin/cos唔知點解計錯左,所以overall都係43/45。

結論 : 樓主覺得我會唔會有5**呢~ 好驚比人笑跌左粒星
P1 Q17係咪又用pr=2a搵inscribed circle radius?
如果我12年補樓豬應該可以拎多一粒星
原來你94年出世
點解你每秒都好似在線上咁
illusion
對於一般學生來講 今年操好past paper 都未必做得好今年份卷 正常學生見到啲未出過嘅嘢 大部份都會唔識做 所以今年一次過出咁多新嘢 仲要轉題型轉得太快 大部份學生唔識做都好正常
三條 edges 一樣,所以射落地下嗰三條邊都係一樣。咁就會 sense 到有個 circumscribed circle 喺到,咁 V 嘅 projection 就知係個外心
多唔多人簡B2?
冇嘢,睇錯左自膠
四心應該好多人會死喺唔識pr = 2a
同埋等腰三角形四心collinear
總結今年兩份卷嘅難度
5**. 92
5*. 86
5. 78
4. 65
冇人簡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞