[DSE MATHS 2023] 9年5** + 連續3年全卷滿分心得分享, 好人一生平安

1001 回覆
109 Like 23 Dislike
網上身份同現實身份分開, 呢度唔係用嚟拉客, 麻煩大家唔好貼圖貼link爆我真身
若果我以前有幫過你, 隨時歡迎你入嚟推post

部分內容會抄舊post
始終年年都係咁上下

TLDR
1. 及早調整生理時鐘, 經驗話我知需要至少一個星期。 DSE 係8點半開考, 你需要確保自己呢個時間清醒。
2. 全日嘅卷都可以用鉛筆/鉛芯筆做 (長題都得), 方便修改, 唔會扣分。
3. 長題著重表達, 唔係話答案啱就滿分, 唔建議用out syl方法。
4. MC卷著重速度, 做卷策略同操練都好重要, 確保自己有睇過所有題目。

過往嘅posts
[DSE MATHS 2022] 8年5**+2年全卷滿分心得分享, 好人一生平安
https://lih.kg/2898927

[DSE MATHS 2021] 7年5** + 滿分心得分享, 祈求今年M2爆機
https://lih.kg/2467982

[DSE MATHS 2020] 6年5** +MC滿分 心得分享,好人一生平安
https://lih.kg/1995341

開post目的
純粹係積福, 咁啱開post嘅年份都俾我滿分到
做返數學科嘅集中討論, 有DSE數學嘢問嘅人可以入嚟

背景
HKU MATHS GRAD, 舊制AL, 全職補習。
教學 + 執靚 CV + 追夢, 幾乎每年都去考DSE (連M1/M2), 考咗 9 次, 18 個 5**。
9年嚟MC淨係錯過一條, 喺2016年; 2020 至 2022 年亦好好彩地CORE全卷滿分。 M1 初見爆機, 但 M2 未, 所以仍需努力。
唔會用網上身份收客, 識我嘅人都希望你唔好爆我出嚟
呢篇嘢純粹係分享、 積福同chok存在感, 咁啱有寫嘅年份都真係俾我滿分到
希望呢篇嘢唔會太離地。

計數機
計數機跟身, 檢查好係DEG MODE, program完好。
兩部計數機就夠, 枱面多過兩部嗰啲通常都唔會有好下場。
建議program只有三個, 我每年都會用, 至於點用就留俾大家發掘。 詳情喺 2020 年個post有
1. Two equations two unknowns (linear)
2. Cosine rule for angles
3. Intersection of straight line and circle
第四條program可以入你唔擅長嘅嘢, 四心或者spherical law of cosine之類, 不過你預咗考評局會封殺你, 唔好太過依賴。

今年早咗開post, 可以講多少少點樣準備。

甲部乙部
「Level 4溫熟SECTION A夠啦!」
呢句係你可以做到SECTION A滿分嘅前設之下先會成立, 如果你有能力做得到, 咁SECTION B嘅嘢又真係會難到你咩?
目標level 3或以上嘅人一定要睇SECTION B, 正常發揮之下, SECTION B執到十零分基本上都唔難有 4。
乙部有部分題型係會重覆出現, 概率、 配方法、 圖像變換之類。 練熟佢, 唔好逃避, 全個數學科最重要嘅嘢就係要你去面對困難。
你如果唔係aim星星嘅話, 你要預咗自己無能力做得晒所有題目先, 乙部有好多題目你係要諗下自己點樣可以 「執分」 , 逐少逐少咁執返嚟, 砌夠你想要嘅grade。 試下諗一諗條題目有無啲咩步驟係你可能做得到嘅, 執返少少分先, 唔好漏空全條。

試前準備 (卷一)
首先溫好每課公式, 睇熟每課examples。
喺你嫌棄書入面嘅練習唔貼DSE之前, 問下自己係咪真係識做啲書入面嘅練習先。
教科書嘅練習通常係盡量唔會cross topic得太嚴重, 等你溫完一課之後可以有一個乾淨無乜伏嘅氛圍下鞏固返個概念, 作為練習題嚟講其實係唔錯嘅。
除非你一眼睇穿啲題目想點, 問緊乜同點破解, 否則一律建議做一做書入面啲revision exercises先。
Past papers可以做多過一次, 做完之後一定要睇返自己錯啲乜, 逼自己學返識。 啱嘅題目亦都睇下有無快啲或者輕鬆啲嘅方法, 唔好剔完就算。 留意marking scheme邊啲位有分, 一定要寫足, 如果再熟手啲嘅話可以濃縮下你自己嘅步驟, 到時就可以做得更快。
若果你嘅目標放喺5或以上, 你需要確保自己如果重做同一份past paper嘅時候係一定要滿分, 重做唔識即係代表你做完份卷之後無長進過, 咁只係浪費你自己嘅時間。
目標無咁高嘅都盡量逼自己去學返識所有相關概念, 未到最後兩個月都唔好死背題型住。

試前準備 (卷二)
有好多嘅MC技巧係講緊你要額外記一個特別嘅做法, 有啲題目嚟講係值得嘅。
例如log transform、 直線方程判斷coefficients關係、 長度與面積比嗰啲, 每年都好大機會直接翻炒。
部分技巧就好有可能唔會再出, 例如話2013年將曲線exponential function取log變直線, 有啲補習佬教你咩「拉直」條線, 你諗真啲佢出嚟出去都係得2013年一條pp。 又例如regular tetrahedron嘅公式, 得2012同2013年考過。 又例如frustum公式, 你睇下你個補習佬quote到幾多條DSE pp出嚟? 呢啲「技巧」值唔值得記, 就留返俾你判斷。
Program嘅問題同上, 唔好太依賴program。 我衰仔啲講, 計數機程式係要俾個客一個好似學咗嘢嘅感覺, 等你喺一啲補習佬預早設定嘅題目入面撳機爽一下, 到你去考場嗰日用唔到又唔識概念嗰時, 想嗌回水已經太遲
MC係一份無論係你幾熟課程都好, 都需要練嘅一份卷。 練習嘅資源就當然係past paper為主, 如果有街mock或者學校mock嘅都可以做一做, by topic嘅MC係得幾何呢啲課題會有用少少, 其他基本上你溫書做長題時都會接觸到, 唔會話有咩新concept。

卷一
避免用out of syllabus嘅方法, 我改卷見唔少, 最常見都係計angle between two planes條式。
用呢啲課程以外的公式要特別留心, 你嘅結果會係all or nothing, 你寫錯任何一隻角, 都會因為你無寫到marking入面任何一個M分步驟, 而最後攞到0分。
如果你跟返正常答題框架, 呢類問題幾乎可以保證你會攞到超過一半分數, 穩穩陣陣贏到嗰班用課外公式嘅人。
Aim 5**, 切忌急躁, 有呢個底嘅你喺卷一唔會唔夠時間做, 鎮定啲用正常速度寫。 留45分鐘check卷, 由頭check到尾, 你需要好了解自己平時會錯啲咩低能嘢, 記住卷一係拉curve最重要嘅關鍵, 因為係有好多人MC滿分或接近滿分的。
Aim 4 或以上, 盡力做啦, 留唔留時間check卷就睇你平時做數嘅風格。 有啲人鍾意一路做一路對, 驚將個錯嘅答案帶咗落下一部分。 唔識嘅位就試下轉去出題者角度諗, 佢會喺邊啲位俾分, 你就試下寫嗰啲嘢。
Aim 3 或以下, 唔識嘅題目應該會有好多, 時間唔會係大問題。 同上, 都係留意下有咩位可以執到分。
Aim full marks, 一半時間內完卷, 由頭到尾當係做多次份卷咁。 將啲步驟同啲字寫靚啲, 所有嘢盡量 marker friendly啲, 因為你靠佢食糊, 如果唔好彩撞著個手緊瘋狂扣分嘅人就弊。

卷二
Option數量平均分佈, 邊個option出現得太多就check咗先。 SECTION A嘅option平均分配後係7788, SECTION B 就係4443, 呢招對aim high嘅同學好有用, 亦都係呢個原因, top students嘅分數差距唔會好大, 可以好穩定地接近滿分。
呢個分佈係2012-2022年都啱用, 至於 2023 年係點無人會知。 另外點樣去善用呢個分佈去maximize自己嘅分數, 就留返俾你哋自己去諗, 我就唔喺度講太多。
圖形題最嘥時間, 唔識就飛; 最尾一定係離差題目, 通常都淺。
每題兩分鐘無突破就要skip, 確保自己有睇過全部題目。 至於兩分鐘嘅時間感覺, 就係你平時操卷要練嘅嘢之一。

卷一卷二比重
近年嘅比重係傾向卷一佔6成, 卷二佔4成。 如果你想估grade嘅話, 你係需要拉勻兩份卷嚟睇, 唔可以齋睇一份然後打晒飛機咁話自己 5**。
例子: 卷一 85/105, 卷二 40/45
總分 = 85/105 * 60 + 40/45 * 40 = 84.1%
咁就大概係level 5左右。
實際分數嘅cutoff年年都會有變, 上網唔難搵到資料
通常paper 1淺嘅話, 個cutoff會升, 但咩為之淺咩為之深我就唔識答喇, 我都係跟網上討論嘅風向去評深淺

祝大家考試順利
強帖留名
放break時間推一推
Strong post 留名
割左禾青既黎報個到
5** lm
今年出3D未
贏咗先叫割禾青
今年會唔會落場考
好彩會睇住你考
上年睇呢個post嘅時候仲hea緊,今年終於要考
如果aim 5*, By topic 淨係操自己唔熟嘅topic夠唔夠
未必夠
拎星需要嘅係面對唔同題目, 知道用咩相關知識嘅能力
所以by year會重要啲

如果時間唔夠就睇返以前自己做錯過嘅嘢
睇返衰乜同點樣避免再衰同類嘢

Aim 5*
你做pp起碼要有九成至滿分, 因為好多題目你都見過做過
太遲睇
今年無嘢做拎咗一年MC嚟做
條四心計咗五分鐘都計唔到
之後重新畫圖先發覺抄錯數字

To DSEer, 你地實戰好易有啲腦殘錯誤 take it easy
lm
要等39分鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞