[DSE MATHS 2023] 9年5** + 連續3年全卷滿分心得分享, 好人一生平安

1001 回覆
109 Like 23 Dislike
bold或者hat或者underline嘛
我讀既時候個professor話:支vector你bold左佢又得,加hat又得,一般黎講就加hat既,不過你想帶支毛筆入場考試既話我都唔阻你
非DSE
EAA bold咗所以唔使寫overhead arrow
考試就記得寫返overhead arrow啦
咁咪唔得囉
淨係寫條公式出嚟係無M分
有㗎
早年親身上陣試過照俾
post 出黎睇下
前者肯定係清楚啲㗎喇
後者通常都接受, 睇上文下理
計mean 有30個term係咪寫晒所有term 出黎

用省略號就得
頭兩項加尾項
表達到個意識出嚟就可以
想知你錯嗰題係咩
計SD都係列到條式用…表示就得?
搵inverse matrix A^-1直接寫個答案有冇M分

印象中嗰分係俾喺1/det(A) adj(A)
唔sure

同埋出面個1/DetA可唔可以乘入個matrix

Why not 你唔好寫adj(A)/det(A)就唔會死
又有問題
想問一下關於DSE M2 system of linear equations LQ 嘅 b part
喺題目冇特別要求嘅情況下,如果我唔用 a part 嘅答案,直接自己solve個unknown
例如 2018年 Q11,我直接用高斯消去法計到
0 0 0 | s-2 同 0 0 0 | -8-t
再寫因為 consistent,s-2 = 0 同 -8-t = 0,從而計到 s = 2 同 t = -8
我咁樣會唔會冇曬method分
唔會
thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞