[DSE MATHS 2023] 9年5** + 連續3年全卷滿分心得分享, 好人一生平安

1001 回覆
109 Like 23 Dislike
當年裸考得5 做今年paper 1 得4
做到懷疑人生
今朝睇左一次
點解咁難既
如果相比起第一屆,難左咁多
點解果年88%已經5**
唔係 數感可以操出嚟
想問有冇人份卷有中文版
睇下係咩程度嘅所謂數感
1729嗰種應該無咩可能
見得多就熟
賣油翁嘅道理

語感我就唔知有無得練
我完全無放時間落去
呢個年代講賣油翁
學生聽唔聽得明㗎
證明過咗十幾年
教材 練習 參考資料
以至授課員嘅教學法
都已經日趨成熟
好記得吾射不亦精乎
同埋仲有課講口技

而家中文要學啲咩我完全唔知
瞓咗無跟
黎緊M1 M2
巴打可唔可以講下有咩program 必入
最緊要識用內置功能check d in 嘅答案
係咪3650p 先得
3650p 先係內置就有呢個功能
其他就要用program/夾硬背式
OFF TOPIC:

Somehow可以當in syll
咪pr=2A嘅equivalent form

雖然9成時間用唔着
畢咗業幾年但心心念念想數學core打爆機
但試做今年份卷都覺得唔太得想問下樓主/咁多位ching 意見

數學最top嘅考生究竟應該用幾多時間係A1A2?
自問20-23呢幾年份卷A1A2,我都係睇完題目即答唔洗諗,但A1+2都要用一個鐘時間做(包埋check答案)。今年B part唔夠時間諗/做,我諗緊係咪A1A2用嘅時間太耐?

樓主suggest full mark 應該用一半時間做完成份卷,係咪即係A1A2應該用少於30分鐘就要做完?一個鐘係咪都係太耐?

Sorry for 1999
做完先check
你aim得滿分就其實唔會話超多careless, 唔使做完即check
我通常落場都想寫靚啲字, 半個鐘鬆啲就完A1A2
全速寫字應該會快多幾分鐘
一個鐘做A1A2對aim full嘅人嚟講算慢

B都係要練到反射動作咁做卷
就算Q19都係睇完題目, 畫下圖就要落筆

不過今年我卡咗喺前面
17發咗神經蠢咗, 畫漏嘢
18核突到懷疑自己錯方向
19先係真順暢

爆機唔是咁易嘅
同我一樣
年年都有做卷
今年 Section B 真係狂卡
真係呀
同以前或者CE比較考多好多concept
利申 第一屆DSE Maths 5
果時主要靠會考卷同埋坊間mock/exercise操卷
咁第一屆果堆人做呢份卷咪即係得83-85%
睇完份paper 1
今年section B都玩幾大喎
究竟係邊個屎忽鬼諗依d題目
認真覺得Q18得個煩字但冇咩意思
鳩屎爛數題
應該撚死好多人
19唔識四心應該一分都執唔到
岩岩睇完 , 應該知 四心 definition 畫下圖都執到下分 ge
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞