[DSE MATHS 2023] 9年5** + 連續3年全卷滿分心得分享, 好人一生平安

1001 回覆
109 Like 23 Dislike
四心真係好乞人憎topic黎
PR=2A年年出但冇人教
2016兩份卷先係最容易
2020易啲
今年應該都係得3
有冇諗過 突然之間科科都變成咁 係轉左出卷嗰班人
原本嗰班移民 之後轉左班大陸佬 全部整深 等啲大陸仔容易啲攞高分 再加上嚟緊幾年話要搞大灣區DSe 真係可能遲啲變到大部份香港人讀asso
題目+答案
持續更新
有錯/typo嘅話麻煩話聲我知
一如以往我唔落水印

題目
https://ufile.io/cw81fcyb
https://ufile.io/ruwt1l25
多謝 #459 樓嘅巴打

卷一答案
https://www.dropbox.com/s/hv46np0hgvkbr7q/2023-DSE-MATH-CP%201-Solution.pdf?dl=0

卷二答案
CCABA DCDAD
BDBBA DBACA
CBDCA BCDCA
BDABD BDCAA
CBCDA
愛你
其實點樣唔用program 去factorise 18b 條equation?鳩估?
I mean cubic that one
應該係,通常冇畀 factor 嗰啲都係攞 -3 / -2 / -1 / 0 / 1 / 2 / 3 就可以 test 到
X^3同X^2一group
另外兩個terms又一group
啊係喎,講錯 sorry
設 𝑢=𝑙𝑜𝑔₇(𝛽)
𝑢-[(2-𝑢)/𝑢]=[𝑢/(2-𝑢)]-𝑢
(𝑢²+𝑢-2)/𝑢=(𝑢²-𝑢)/(2-𝑢)
(2-𝑢)(𝑢²+𝑢-2)=𝑢(𝑢²-𝑢)
(2-𝑢)(𝑢+2)(𝑢-1)=𝑢²(𝑢-1)
(𝑢-1)[(2-𝑢)(𝑢+2)-𝑢²]=0
(𝑢-1)[(4-𝑢²)-𝑢²]=0
2(𝑢-1)(2-𝑢²)=0
你見到2同4係一正一負咁樣
即係代u=1就會計到零
又或者兩個一組咁樣group terms都OK

不過呢啲係數感嚟
好難真係解釋到

General嚟講
條式約簡咗之後條式變咗 u^3-u^2-2u+2=0
咁如果有rational roots (p/q)嘅話
p會係constant term嘅factor
q會係leading coefficient嘅factor
即係淨係得正負1同正負2呢幾個可能性
呢個理論唔難證嘅, 你可以自己試下, 需要嘅條件係polynomials with integer coefficients
factorization
DSE 唔會叫你估factor
感謝
你做乜鳩
麻煩哂
做左精算師之後好耐冇掂過數學了
中三知識, 中六程度
唔會要求中三啲仔諗到咁多嘢

不過用嚟出大考嘅bonus題都係個唔錯嘅玩法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞