[DSE MATHS 2023] 9年5** + 連續3年全卷滿分心得分享, 好人一生平安

1001 回覆
109 Like 23 Dislike
四心Q19今年算出得唔深
不過前題你都要知晒果4個心既定義同點計
aim 4既學生可能一早已經放棄左四心
再睇返成個section B
分分鐘得Q15a同17a執到4分
應該執到 6 分左右,仲有 AS-GS 嗰題嘅 (a) 都應該可以
講錯,所以加埋係 7 分,Q15 (a) + Q17 (a) + Q18 (a),Q16 (a) 就要睇吓啲人有冇 proof 嘅呢一個概念
虛心請教咁多位ching意見
利申2021dse 果時m2拎5
下年想考返次m2
想知應該點溫先可以5**
同埋是咪改咗好多syllabus
唔該晒咁多位了
想問 DSE M2 max/min/inflection pt. testing
可唔可以唔畫table,而係咁寫:
f'(2^-) > 0
f'(2^+) < 0
或者
dy/dx|x=2^- > 0
dy/dx|x=2^+ < 0

so there is a max. pt. at x = 2

臨考想再confirm一下 thx
唔肯定,不過我估未必得,因為你畀唔到人睇你有留意住 x 個 range of values
ok
多謝ching秒回
個寫法係從Herman Yeung度學番黎,好彩有黎confirm一下
師兄考嚟 for 興趣定係 rejupas?
兩者都有啦
其實想入果科,原本應該都夠分
我F4入咗preparation class,但係果時疫情懶咗加埋條教畜亂咁教,考試肥咗佬就比人踢走咗
F5有掙扎幾下,睇KhanAcademy自學咗limit同differentiation,但最後都係不了了之
既然都要rejupas,咁就順便新修埋M2
加油,祝順利
多謝
不過 preparation class 係咩嚟?
比d想讀M2而且F3數學成績夠好嘅人入
會喺F4極速教完Core嘅大部份課程
F4下學期考試會有份特別數學卷,肥咗就唔可以讀M2
合格咗先可以喺F5開始讀M2嘅野
原來有啲咁嘅機制
我以前係揀咗之後,就分開三年慢慢讀,正常唔會踢走你,除非你自己 drop 咗佢
信herman yeung
想問下Q17 嗰incentre點prove?
微積分部分多咗focus喺odd even functions
但呢個好廢, 用返以前嗰套都做到

Vector cut咗scalar triple product
預期都係會問多咗projection, 唔使太驚

結論係課程可以睇成有減無加
用返你以前溫書嗰套就得
免費、 多片、 前補習名師
應該是circumcentre
睇pinned comment
我見連登有其他人講過佢可能會教錯野
所以有少少擔心,先黎依度問各位大佬
睇佢純for考M2
學野我都係睇番3Blue1Brown同KhanAcademy啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞