[DSE MATHS 2023] 9年5** + 連續3年全卷滿分心得分享, 好人一生平安

1001 回覆
109 Like 23 Dislike
sor 我意思前兩個後兩個terms grouping去factorize
DSE唔會叫你自己用factor thm 試
我當cutoff 91% + 64比例
你卷一要91分或以上
教書嗰班自己都無讀過,點教?
其實都好難界定係group terms定係用factor theorem嚟做

不過之後教書嗰時注意下
花少少時間講講估factors嘅方法
我喺2019年考過之後就瘋狂用
年年都用咁濟

咁當然我都會教同強調呢條式
拆面積
如果剩係可以用factor thm 嘅話佢一定會出1分問咗先
所以cubic真係唔驚
其實pr =2a DSE 咁多年都唔係出過好多次,除非做得多出版社嘅卷,否則學生其實唔會見到幾多次,更唔好話學校班老師會教,因為以前CE近乎無考四心

衣家已經多左學校老師肯早D教similar figure,但四心可能source 唔多,除左會叫學生死背,唔係點聽過學生講老師有教

利申 做左十幾年full time 補習
2021 MC 先係最深嘛?
但基本上如果識到
PR=2A
四心喺等腰三角形共線
條題目難度會大幅降低

最難應該係17 (要知係circumcentre) 同 18 (奇鳩怪爛數題)
18耐心少少就還好
17就未必有信心拎足
岩岩做完一次B Part
今年題型都幾新
我嘅難同易可能同其他人有啲唔同
2021得2D trigo嗰條煩少少要second attempt做
其他都係順住去無停過

所以上面講係完卷時間, 唔完全係難易度
唔講pr =2a,淨係”四心喺等腰三角形共線”,我可以講大部分都唔知

17 就算知circumcentre ,都未必計得到
18 b 真係要睇考生運算能力同臨場表現
我本身做之前都唔太知四心共線
但做落就大約估到
其實外心、形心同垂心喺任何三角形都一定共線
喺等腰三角形就加埋內心咁解
2021 戈條 trigo 我卡左好耐
上年攞4,個分好接近5嘅cut off,今年就諗住aim 5。做完卷一,我都唔知做咗啲咩,仲諗住卷二應該會好少少,點知仲仆街。點知今次有4都偷笑
我嗰時諗咗個cone框住成個4面體
因為cone嘅property係每條斜邊都相等
跟住個cone嘅vertex(Z)個投影就係個Circumcentre
一開始真係嚇疾左
好彩之前有做過類似嘅題
如果唔係都諗唔到
無聊試做paper 1 有43/105
跌到落Level 2水平
原來考完dse 幾年後嘅數學得返初中程度
當年冇乜數感靠鳩操啱啱好攞5
之後已經冇再接觸過數學
你當年個 level 5點拎
點會跌到 level 2
主要係啲公式已經唔記得曬所以skip 咗
其實如果望返幾眼啲公式應該會做到
不過一直都對嗰類coordinate 同equation 好弱
應該當年都係會skip
當年Paper 1 空咗3-4條 靠paper 2 拉
我真係唔識數學
我對數學啲抽象嘢係好差
題外話
其實數感呢家嘢係咪天生
係咪同語感類似
因為我呢兩方面都冇
想問吓 a / sin A = b / sin B = c / sin C = 2R 呢樣嘢喺唔喺 syllabus 裏面?突然諗起如果條 Q17 用呢個會好輕鬆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞