[DSE MATHS 2023] 9年5** + 連續3年全卷滿分心得分享, 好人一生平安

1001 回覆
109 Like 23 Dislike
唔該曬,咁就做多d prob
Q13唔需要因式分解g(x)
唔使因式分解 g(x)
係要因式分解嘅 不過唔係fact盡佢
用DA砌條式抽一次公因式再compare coeff
抽(Ax+B) 做公因式既過程已經算係因式分解,考試局都係想逼考生要正常方法做,唔比好似2020年咁用代數方法就快速做到題目
所以你咪覺得深囉
起碼我做就係唔使
不過你要咁講就點都會有

我指唔使係唔使前幾年 3次方要估factor 再長除呢種
因為上面有人咁講
我有話過好深咩
頂多係轉咗個彎 實際上都係咁上下難度
同暫時dse最深嘅polynomial都仲係有一段距離
上面咁多個reply 唔通我逐個記名咩
Q18 諗左陣個腦轉唔到點用(a)決定硬做
let common difference between log(a),log(7),log(b) be r
爆到 r^3 + 2log(7)r^2 - log^2(7)r = 0
雖然都係三次但就即刻reduce到做二次solve到
反而避過左樓煮三次fac唔到個位
仲未有時間做
未討論到
做幾何通常就係衰喺呢啲「假設」度
你要記嘅係定義, 定義以外嘅嘢盡可能都由啲基本知識諗返上嚟, 例如對稱、 全等三角之類
唔好去記老師教過啲乜
要自己諗通一次

另外要改嘅習慣係將問題由「why not」改成「why」
你要說服自己點解ZMW會係你想要嘅角
你喺思考過程應該會發現中間缺少咗啲好重要嘅嘢
問自己點解會覺得MTW共線, 或者點解MW會同XY成90度
(上面兩個結果都係錯, 講清楚先)
唔好背題型唔好背結果
諗多幾次你就可以master到幾何
預咗煩但唔難
上年其實都係, 不過無乜人認同
我認同呀
見到條matrix 就知要罰抄
Matrix全課都似罰抄咁
其實係

基本上係考手速
會考巴你自己考 M2 係咪應該 enjoy 過考 core?
差唔多
但M2緊張少少, 始終未爆過機
狗也不吃
難得準時
大家加油
求M1/2卷
今年m1 ez 我親戚話入HKU冇難度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞