[Switch] 火焰之紋章 Fire Emblem Engage (3) | Yunaka無雙

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
我自己gba nds 3ds ns玩齊都唔覺有情懷,有啲保留
鐘意難度呢版都算唔錯,最難+經典
故事九流 Gameplay一流
啱老屎忽應該講緊難度同map design
今集難度相信嫌FE太簡單班SLG老屎忽都應該收貨
咁應該啱
我以為講緊啲舊主角回歸,心諗個故事咁撚樣
玩得舊作, 應該都比較偏向戰棋果邊既內容, 今集戰棋果邊係好玩.
有返武器相剋, 地圖變化比較大.
紋章士系列比想像有趣, 有用得黎唔會太op.
變化暫時好似都算大, 我見呢度唔同人都有唔同玩法, 當然唔排除一段時間後會有D公式砌法.
總之戰棋方面唔會令人失望.

相對黎講RPG部份比起上集風花就簡化左, 連支援對話都好似短過之前.
上集學園部份好多老屎忽覺得做多左, 我淨係想打交咋.
今集都有呢D off battle野不過變得無咁重要.

故事方面我應該話比較傳統? 真係去返暗黑龍與光之劍果個年代咁
一條線直落無分支, 連new game+都無就知佢真係old school向. (或者懶鬼)
d外傳賣情懷幾正wo 仲記得某d集數既bgm
同埋有d心思
例如烈火外傳 d敵人係帳篷門口唔識行
if外傳 神威左右兩面各4個敵人係扮緊班兄弟姊妹
正章都ok,ready畫面走人就可以
貝老師直接比返個地下墓神器爭奪戰你打 炎帝曝光嗰關
外傳有好多cosplay
sigurd左下兩隻法師 micaiah開始郁之後出黎果班曉之團
其實舊主角變成道具畀人舞個感覺怪怪地
反而無雙/Heroes就真係主角本人由異世界過嚟
Louis+Sigurd+silver greatlance+override 一野車埋去再canter 先爽
簡單講以前map design唔係用敵人數量同stat嚟推高難度

而係透過side objective 敵人配置 同一啲地圖嘅巧妙位令到玩家難去100%一關

就咁講我會記得封印11A 過關唔難 但係過關之餘你要說得Klein 再說得Tate 再保護同說得女勇者 再保護所有green unit 再保護所有村莊 先可以叫100%呢關

上作風花無村莊 無說得 side objective咁少搞到關卡設計好單一
今集啲支援對話雖然唔長但係好歡樂
成班人鳩吓鳩吓咁幾得意
我盡量d人用返原職業
不過女重甲一出 都棄左路易
重甲都係用斧夾d 同埋女重甲高魔防d
我覺得風花太長
咁你可以買得
13章要救村煩到
風花個劇情我覺得幾有趣
但我連二週目都玩唔完
重複嘅野太多 玩到個人好煩躁
咁可能係我自己問題
第三四章開始覺得穿咗故之後,後面啲劇情已經投入唔到,到外傳關出嗰陣已經冇乜點欣賞佢啲巧思,淨係諗:哦,出返經典地圖
其實得風花有繼承都係因為咁啫
等你可以skip晒嚟打
係,唔用stats去推高關卡難度先係最精妙既位
d敵人企位係一隻cover一隻咁, 你埋去打鳩前面後面就可以反手打鳩你咁
封印之劍4/7/13/16外傳/21我都仲好記得
普通都已經好難玩,如果你唔用競技場令到自己全神既話
轉咗聖者勁到痴線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞