有無人每次去鬼佬快餐店都會講中文

407 回覆
2349 Like 80 Dislike
所以應該投訴間嘢啊嘛 做咩要咁炆
你岩
我就日日去到都一句八達通唔該屌埋去,班友仔成日都黑人問號咁但又默默地用禁八達通機收錢
收皮啦中國走狗
最好同公司反映,同間店講有啲無咩反應,然後再唔得先寫食評,google評論都得,不過呢樣睇公司介唔介意形象問題喇,日本餐廳同香港大集團就受用啲。

係好嚴重唔係個別店舖就係直接同該公司講,如果唔理你就要做抵制活動,真係要聚人頭咁寫投訴,加上係各大網絡平台投訴。

其實係好做過反對明日大嶼,屬於地獄級反對/投訴,所以睇開啲,你呢壇嘢算小事。
你自己打字都中英code-mixing 啦
on9
On9你都唔撚明,個問題係我打d乜我自話事,我中意打埋法文都仲得,但去subway 5guys佢焗我講英文啊屌,個選擇權唔起我手咁撚難明咩個道理
因為香港人奴性重
人地服務你但你係客反而要就返佢語言
基因低劣睇唔起自己無自信
唔敢拿個主權返黎
屌你試下去美國英國搵食唔學英文,乞食都比人歧視
係香港人先咁弱智
就睇心情講
無話專登用中文定英文
都唔會專登
反正中英都係呢個/this one無乜所謂
之前係subway見有個客用中文落單
嗰店員話唔明
轉頭嗰客走咗
嗰店員用中文同其他人傾計
你試吓去日本做嘢唔識日文

我去日本旅行,收速遞件個鬼妹都講流利日文呀
咁點解仲要去食呢啲濕鳩崇洋快餐?我食開大快活唔會有呢個問題
我食法國嘢Café de Coral都冇呢個問題
係啲美國快餐店先有
香港官方語言本來就係英文&中文
唔識基本英文交流會唔會閣下問題?

關就唔就乜事?香港本來就係suppose用英文嘅地方之一
就係要屌呢d
岩啊英文&中文,咁我係客個陣係咪應該就我啊?咁點解佢地請d淨係識英文嫁
英文係國際語言,但中文唔係
先決條件嚟
你知唔知自己講緊乜鳩?
一開始講香港官方語言英文&中文
而加又搬龍門話中文唔計
痴線咩 你去巴黎會唔會食個subway個收銀淨係識英文唔識法文啊

加拿大Quebec英法區啦咁,會唔會淨係識其中一種啊?

韓國呢?
日本呢?

係香港既就唔洗識廣東話?
個d撚樣真係中意含鬼含到雪雪聲 仲叫你唔爭撚含
真 分唔到香港定大陸人
但又會主動講普通話
+1 喺香港唔識廣東話學咩人做waiter or 服務業
好耐之前喺灣仔某subway分店
排我前面嗰個用英文叫野食
佢啲英文唔係話講得好但至少都聽得明
亦都聽得出佢應該好少食subway
去到收銀俾錢嗰度,條女問佢使唔使轉餐
但條友掛住揾銀包聽唔到/聽唔清
用英文問條女可唔可以講多次
條女即刻轉中文好撚串咁問多次使唔使轉餐
仲加多句其實你唔使夾硬講英文
見條友個表情都好老尷

到我俾錢嗰時就梗係同條女講中文話要塊曲奇
廢事有位俾人入
加拿大聯邦自己嘅官方語言係英文係法文啫,但省唔係呀嘛

你喺卑詩省講法文又咪一樣冇乜人識,呢度係以省作為生活嘅單位,勞工法、揸車、乜春都同省有關,跟省架

舉呢個例已經有問題啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞