有無人每次去鬼佬快餐店都會講中文

407 回覆
2349 Like 80 Dislike
你望多望開post條友點形容

佢係一竹竿打死無論咩人種做嘅收銀都應該要識廣東話 最後個句再assume識講半咸淡廣東話

有啲識講有啲唔識其實唔出奇 如果英文係一個香港正式語言嚟講 其實一個香港人用英文講野理論上自然 上面提新加坡都係因為兩個城市都曾經係將英語地位放得夠高

但事實上由於政治同教育問題 英文一路慢慢矮化緊 變到唔再係香港人‘基本‘語文,唔再係‘’基本‘’能力 年輕一代愈來愈抗拒英文 新移民直頭唔講廣東話講哂支語

主要係樓主個tone加強調浸過咸水然後去屌呢件事好傻9 我寧願呢啲多啲舖頭有能力趕走個班就算識講少少廣東話都有強烈鄉音嘅強國人
睇 19 年之後好多小朋友逃港揀去台灣,因為可以講番蝗語,而唔係揀社會環境似香港嘅英國就知共產黨成功咗啦

所以留喺香港真係要學識接受攞,如果唔係就應該走,見到個咁嘅社會都眼冤
而家嘅香港人會接受鄭雁雄 孫東用普通話管

講英文嘅港督同英式街道名全部成歷史
你小店,高檔西餐都話
有乜理由快餐店 coffee shop呢d大眾化飲食業竟然唔撚識廣東話,就算唔識講都要識聽囉

而家明明係你矮化緊廣東話我話我浸過咸水係強調我識講英文都唔撚想講,起香港買個包想用返我母語,本地最主流語言廣東話都唔撚得?究竟邊個起到推高英文,矮化廣東話?

而家就係d大陸喱寧願講英文都唔講廣東話你行轉kongu睇下廣東話就係俾你班人累死
咩推高 本身就係平等語言 冇話邊個高邊個低 本身97前唔通個政府係廣東話行先?

照你咁講97後就係光復咗中華民族榮耀 因為廣東話理應>英語

但事實上無分高低先不枉國際城市之名

當然廣義狹義都睇得出返唔到轉頭

另外浸過咸水就識英文真係呃老人家就得姐唔該啦 哥仔
屌你都識講廣東話話同英文平等

咁憑乜撚野呢d大眾化飲食業個收銀唔撚識廣東話淨係識英文

大家樂收銀個個都識英文啦,掉返轉你去subway pret a manger睇下有幾多個識廣東話?
番中國囉
13 億人同聲同氣
咁返去原點你應該去平機會告9啲公司請哂啲真/假鬼佬
英文係香港法定語言
唔係仲好咩
食兩餸飯d鬼佬都用講 力架力架 咁講
關平機會乜撚野事 而家邊有歧視佢?我理得佢乜佬乜佬,d皮膚咩色,起香港做得快餐店收銀就一定要識廣東話!就係咁簡單!
有時真係唔怪得人哋睇唔起香港人
樓主思維幾好 有D日本仔影子
間鋪人地租左做生意
佢唔想serve你 係佢自由黎
係香港
英文從來都只係中上層/精英既通用語言
但subway既定位絕對襯唔起全英文溝通

仲有識英文唔代表一定要講
正如你識普通話, 唔代表要講
你講中文係因為要捍衛自己本土方言
我講中文係因為唔撚識讀啲英文呀屌
其實樓豬講得岩
每次我見工 個鬼佬講英文
我一定逼佢講中文 次次都work
有道理
呢到係中國人既地方,就要守返中國人既禮!
想知全世界係咪得香港人咁低賤
係自己地方叫野食要用人地語言

有冇巴打去過韓國日本或者其他亞洲國家食過鬼佬快餐可以講多少少
你以為仲係以前個英屬香港呀
国制金融中心呀
本身香港selling point就係國際城市
本身囉
又真 人地邊個國家係咁
this this this every thing
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞