有無人每次去鬼佬快餐店都會講中文

407 回覆
2349 Like 80 Dislike
句嘢係咪出自達哥?
識野 ching
中國人:香港中國人地方呀
所以間快餐店請d淨係識英文既根本就係別有用心擺明踩低你本地人,唔想麻煩就講英文落單,簡單啲講就係明趕客
句嘢太熟,一見字就諗起
其實小學生英文都應付到,應該唔會難到 Ching 你掛
譚仔姐姐就話經歷文革冇機會學英文啫
其實講就冇咩問題嘅,
不過呢個係原則問題,
樣樣就慣咗就人,
廣東話就會消失

當然以哲學方向、宏觀啲噉睇,
消失可能只係歷史嘅一部分。
就係撞破個收銀鬼婆原來識廣東話,先覺得唔可以縱容佢地淨係講英文就曬佢地
其實唔可以咁單一。本身城市係一個整體,低啲語言需求唔止係吸引高端人才,都可以吸引低技術勞工。用黎補足人口教育水平提升,低技術從業員減少嘅缺點。

至於間食肆請啲咩人都係佢嘅商業決定,淨係講英文就會得失班唔識講嘅人,但佢亦都有其他客源補足咪得。賣得貴嘅話其實唔止佢哋,好多識講廣東話嘅餐廳賣漢堡都賣得貴

至於薯條漢堡呢啲本身就係來佬野黎嘅而且香港的確好多人識講英文,睇唔出點離地

Btw係有外傭學過,都有外傭識講添。但都有好有係用英文
師兄你去入講粵語落單麻煩少少嘅位就係講完粵語要講多次英語俾佢聽囉
咪姐其實冇呢個選擇
我可以講但佢聽唔明有咩用?
依家問題唔喺我哋身上,係佢啲收銀
屌你蠢到咁都有最有種族階級觀嘅其實就係你
而家人地商業決定係請講英文你就講你請

On lun 9. 蠢到咁就唔好為駁而駁啦
去中上環高級餐廳真係全英文
就係因為d香港人就哂d鬼佬講英文
我又唔係廣東人,守既只係廣東話一條原則

香港人個身份不嬲都係廣東話同英文並存
(即使你見樓主打字都係中英夾雜)
唔會因為講一樣而另一樣會消失
你要我講普通話就真係原則問題啦
第一,高端人材可能睇唔起你asian 唔去學你套語言,但低技術勞工就入鄉隨俗學本地語言啦當自己邊個,仲當自己天龍人啊?係香港人咁淋先連自己地方既快餐店都唔歡迎本地語言都ok

第二,請淨係識英文既唔係咩得失本地人但補返其他客源呢d講法,this is fucking bullshit,你唔好見韓國日本subway講個唔識韓文日文既收銀?根本係佢閪,想扮高級,但就玩鳩緊你班香港人渣,起香港要請個識講曬中英文既有幾難啊?
同你一樣,見啲傻閪講英文落單仲以為自己好撚威,幫人含到雪雪聲
講真有幾多人專登嚟香港做收銀
好多都係土生土長嘅非華裔人口Part time去做
我讀書都有同學係咁
香港一間餐廳請人要粵英齊存有幾難,你請返香港人就基本都得
但係你搵返啲非華裔嘅我諗一半半得啦

依家就係講佢呢個決定有問題
你落街市買餸班姐姐都識講幾句英文啦

我睇唔明點解賣來佬嘢要求識雙語係高要求/不合理
佢個商業決定咪就無玩鳩你香港人囉俾人玩緊都唔知仲當人神咁拜明明呢d下欄野起外國狗也不屌,遲d tacobell黎香港迫你講Spanish你都走去瀨嫁啦
屌你蠢到咁都有最有種族階級觀嘅其實就係你
而家人地商業決定係請講英文你就講你請

On lun 9. 蠢到咁就唔好為駁而駁啦
佢個商業決定咪就係玩鳩你香港人囉俾人玩緊都唔知仲當人神咁拜明明呢d下欄野起外國狗也不屌,遲d tacobell黎香港迫你講Spanish你都走去瀨嫁啦
你講嘅都有道理,
不過我覺得識講同要講係兩回事。
香港人太習慣就人,
就得人太多搞到慢慢冇埋自己嘅原有文化。

不過呢個係全球化後嘅趨勢,
可能若干年後香港文化係英粵普混埋。
你係咪睇唔明我寫乜。。
係「喺」唔係「起」
樓主講得好岩 不過去食西餐,佢地都係唔識聽中文,所以點都係要同佢地用英文點餐
外國人黎香港賺香港人既錢
仲要香港人就返佢個套

支持樓主做法
識聽佢d英文都要講中文
唔好意思, 我認英文差,

但我即管search 下 "5條友" 個menu睇下, 真係有一大堆選項名稱唔多明. 例如
- BLT
- MAYO (雖然估到係乜)
- RELISH
- JALOPENO PEPPER
- A.1 STEAK SAUCE (呢個唔明好正常掛)
- WHIPPED CREAM
- KOSHER STYLE
- CAJUN STYLE
- "toppings in black" (即係邊D?)

結果咪又係逼我同佢英文問答.食餐快餐姐, 搞到考埋英文speaking.

你來香港開餐廳,你兼講法文日文X文我都OK,但我係客人wor,呢個係cultural respect既問題

正如三哥去日本, serve客D阿姐都唔會唔識日文掛, 只講英文同廣東話掛

都冇辦法
個個都會就鬼佬講英文
你唔就=你問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞