有無人每次去鬼佬快餐店都會講中文

407 回覆
2349 Like 80 Dislike
痴撚線你以為自己邊個鬼唔撚知咩
我講緊d 19快餐店啊 subway shake shack 5 guys個d下欄野啊 我讀咁多年書呢d下欄野咪香港既譚仔咁level
On9 其他我唔撚知,木球會洗撚迫你講英文
講英文未已經係好本地化

首先啲支那遊客、NDS 英文無咁好就已經叫唔到餸,間餐廳亦唔怕普通話入侵

其次係香港本身嘅歷史就係因為有英國人先至會成為「香港」
如果唔係就會係咩寶安縣咩漁村,等於你出嚟做大公司一樣,全部野係用文溝通嘅,得香港、新加坡先會咁,因為兩者都係英國底,其他亞洲國家都唔會
唔好曲解我意思
唔尊重係指間鋪頭嘅取向
係普通話咁梗係屌啦

但英文同中文寫到明法定語言,尤其係英文仲要國際語言,一個唔識中文嘅人嚟到香港買個包都買唔到嘅,唔講以為去咗 China

新加坡都有人講華語、泰米爾語果啲,但會唔會唔識英文而買唔到包,所以人地係國際城市,香港就唔係啦
雖然無點去,但覺得日常用下英文都無壞,唔明做咩咁介意,我係鍾意香港多元化嘅,所以不同意一定要外國人用廣東話,歐洲都係包容多國語言,點解香港就要咁偏激呢?

我仲想香港繼續係國際大都會,雖然隨住一國兩制面臨失消,但真係唔想咁快好似中國咁,單一語言。

係香港去印度餐廳都係講英文,去意大利餐廳都係講英文,但係⋯!總有間外國人開嘅用廣東話,例如:中環間烏克蘭餐廳個烏克蘭人講廣東話。

你哋係咁介意,不妨幫襯會講廣東話嘅外國餐廳啦!無人逼你食Five guy(難食),同埋個間subway都唔好食。
有邊間快餐廳唔識中文叫唔到包?好多香港餐廳都有英文menu
我樓下嗰間茶餐廳啲鬼佬都叫到餐
但香港唔識英文叫唔到餐既餐廳真係大把囉 你話新加坡個啲餐廳 唔識英文都係一樣點到餐
國際城市還國際城市 尊唔尊重自己語言又係另一回事
反而好多崇洋港媽要仔女講英文 甚至講普通話都唔學好廣東話 我更加唔會尊重
一樣,邊忽唔尊重
原來香港人唔講得粵語落單?
佢請啲人淨係識聽英文,係咪無視咗香港人講粵語嘅選擇?
你覺得冇就冇啦,唔想同你啲「邏輯」嘈
去一個雙語地區,連雙語服務都提供唔到,咁叫尊重客人
咁叫尊重個地區
事實上普通話喺世界流通過廣東話。從國際觀點睇識普通話係應該先過廣東話
雙語 = 中文英文 定係 中文英文?
製造等級姐 佢地唔認 但心入面都會覺得我識講英文 人哋唔識係高人一等 佢哋冇尊重過
真係尊重就兩種語言都通啦
全世界除咗香港 有邊個國家既餐廳係只識講當地語言係點唔到餐?你係大公司去第二個國家開餐廳一定會搵左識當地語言既員工先 其次先係英文 因為你想打通人地市場
係香港先掉返轉 而呢個post 好多人都係幫兇
點解粵語地區唔可以用粵語?人地識兩文三語招待客人係應該的

姐係客人嚟到應該用粵語/英語都能夠落單
又真係無唔尊重喎無話雙語地區就要用晒兩隻先叫尊重,佢又唔係用緊雙語以外嘅語言
算把啦你
終於有人講人話
佢地會話英文就係本地語言,你無得揀
Five guys你敢唔敢
香港開始唔識英文而自豪
我又唔覺得有「大過主人婆」,佢只不過係冇用其中一種語言,而兩種語言喺香港都有同樣嘅法定地位,唔存在大唔大過。更何香港本身嘅文化就包含好多英文。

間餐廳想點其實都冇乜問題,都係嗰句佢嘅商業決定黎。而呢個決定無違返啲咩法律或者道德標準

其實對於樓主呢種屌我唔認同主要唔係話多唔多咗人關心,而係關乎佢論點上嘅問題。佢嘅觀點有幾個重要嘅缺失,第一係將英文同高檔拉近關係。當然佢都有提高檔餐廳都觀迎講廣東話,但佢嘅comment 唔止一次講明針對低檔餐廳。呢啲抬高英文,踩低廣東話嘅價值觀唔值得推崇

第二係佢單方面推動本土主義而唔考慮國際化都係一個問題。畢竟香港唔能夠單靠自己發展。個重點應該喺點樣平衡,但唔覺佢有諗呢個問題

第三就係何謂本土文化。英文、西方文化本身都塑造咗香港好多嘅文化同價值觀,亦影響咗語言嘅使用。咁英文係咪某程度上都係香港嘅部分文化?

我認同多人關注係好事,但唔認同靠啲錯誤嘅觀點黎引人關注
一朝早得我一個俾佢地圍屌 終於愈夜愈多人有返見地
唔好咁柒 嗰陣酸宿味
樓主講嘅底線我估係唔好就晒人。
講真依家個情況係妹仔大過主人婆,
間餐廳想點就點。

至於推翻底線,
其實淨係中港融合已經夠溝淡本土文化,
有人出嚟講吓係好事嚟嘅。

你話諗點吸引商家諗加入在地文化,
提醒大家關心、保護自己嘅文化都
係方法之一,
黃色經濟圈都係噉出現。
所以唔見得樓主屌人係冇效,
至少呢個post就多咗好多人關心,
點樣維持落去,
繼唔繼續又係後話同另一回事。
我又唔覺得有「大過主人婆」,佢只不過係冇用其中一種語言,而兩種語言喺香港都有同樣嘅法定地位,唔存在大唔大過。更何香港本身嘅文化就包含好多英文。

間餐廳想點其實都冇乜問題,都係嗰句佢嘅商業決定黎。而呢個決定無違返啲咩法律或者道德標準

其實對於樓主呢種屌我唔認同主要唔係話多唔多咗人關心,而係關乎佢論點上嘅問題。佢嘅觀點有幾個重要嘅缺失,第一係將英文同高檔拉近關係。當然佢都有提高檔餐廳都觀迎講廣東話,但佢嘅comment 唔止一次講明針對低檔餐廳。呢啲抬高英文,踩低廣東話嘅價值觀唔值得推崇
呢個係社會現象,唔撚係我講嫁

第二係佢單方面推動本土主義而唔考慮國際化都係一個問題。畢竟香港唔能夠單靠自己發展。個重點應該喺點樣平衡,但唔覺佢有諗呢個問題
On9咁簡單叫個漢堡包都咁撚複雜,你都痴痴地線
第三就係何謂本土文化。英文、西方文化本身都塑造咗香港好多嘅文化同價值觀,亦影響咗語言嘅使用。咁英文係咪某程度上都係香港嘅部分文化?
咁點解要迫人二揀一啊?好地地請個雙語咪得囉

我認同多人關注係好事,但唔認同靠啲錯誤嘅觀點黎引人關注
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞