有無人每次去鬼佬快餐店都會講中文

407 回覆
2349 Like 80 Dislike
你最叻啦賭外圍贏夠錢買機票出國話我聽外國係點樣未啊?定你住大西北連機場都無去過啊
笑死人你戶口有無5個零啊?每月得幾千蚊唔怪得要上網刷存在感你好叻嫁啦起垃圾黎講呢個社會總係需要你d廢柴拉低貧窮線,政府先可以偷懶
呢一點大陸人完勝
嘩 低質到完全off topic
我係你就認自己扮浸過咸水 潛到落地核算
訓左冇睇
乜原來依家小學中學取消左英文課程
英文已經取消左唔係法定語言
N年前貪玩去過一次.

唔記得邊度, 我講英文, 店員都係, 但我來來去去呢幾句. What's this , okey , this , thx

磨左佢超過5分鐘.
大家玩下咪算囉,唔使起佢底嘅
會唔會係你矮化緊香港人
香港人不嬲係英文廣東話都識講

拒絕英文,拒絕香港同西方世界接軌係既邊個?
我諗大家都心知肚明
基你老母個本咩講咁到偉大,擺明擺姿態想扮高級先搵個叉婆黎講英文serve你啦,唔係點收貴d啊你估你係finedining咩

仲有,你係鬼佬會唔會因為subway,5條友呢d起歐美都俾人當頹狗學生飯既濕鳩餐廳所以黎香港定居啊
自己講出黎都唔覺好笑啦

就好似你會因為美國有間鴻福堂,間野淨係識講廣東話唔識講英文就會覺得佢好international 好正,所以要搬去美國?用下個腦啦
試下去法國開間餐廳,
但只講英文, 唔L講法文,
睇下D法國佬會點對你?

咪撚玩啦識講還識講,自己地方講返母語都唔撚得,仲要係快餐店,coffee shop呢d幾銀野既地方香港有幾多人first language係英文啊咪玩啦

拒絕英文?而家係你地被人拒絕緊廣東話啊我落單用英文有幾難姐,黎黎去去咪pickles tomatos onion ham cheese ranch mustard chilli pepper lettuce baked呢d

你叫個五條友subway婆講返呢埋中文出黎試下?睇下係咪黑人問號 (雖然好多都係扮)
勁多傻鳩入黎駁樓主
啲points都係9唔撚搭8
睇到你呢個comment 仲搞笑原來高檔餐廳就得小店就唔得咁者係英文係上流野?
鬼佬開既小店同finedining,扒房個target customer根本就係講鬼佬/知識分子呢d小眾,講英文我預左

屌你而家我講緊連鎖快餐店subway 5 guys pret a manger呢d受眾係一般香港市民啊,都要迫鳩人講英文,癲嫁?
認乜撚姐,而家係你屈我無出國讀書,證明個責任係起你到,你係到鳩up咁我咪同你玩膠囉不知所謂
講英文會高級啲

第二段啲邏輯仲恐怖其實唔止歐美,佢哋都請唔少南亞人。你多啲唔需要廣東話嘅就業機會就容易啲吸引其他國家嘅人

你最後嗰段啲類比仲炒得緊要廣東話國際性本身就低,喺呢個角度同英文比冇意思

不過你真係成個傻鳩咁論證差類比廢,柒到咁就唔好學人駁嘴啦
就算你有出國讀書但都唔係歐美 頂多日本
我覺得低語言需求嘅優勢
係指法律、人材、傾生意呢啲,
外國人嚟洽談會易啲,
絕對唔會係指收銀姐姐囉
講真係香港請個識英粵嘅收銀有幾難?
麥當勞個收銀都求其講到兩嘴啦。

五條友呢啲死都唔肯講廣東話,
擺明係別有用心啦,
可能係想塑造一個來佬嘢嘅感覺。
好聽啲咪有氣氛、文化大交匯,
唔好聽係離地、文化入侵,
連最基本叫嘢食都迫你講英文。

題外話:其實好多外傭嚟之前
都要上廣東話班。
係嘅 我都睇得出你冇知識嘅大把外傭都係講英文唔識廣東話你唔講,仲要講到英文好高級咁,用黎同「知識分子呢啲小眾」match

你咁唔係踩低廣東話抬高英文係咩
錯,係連人哋嚟香港都要就(支那)
其實講呢個呢個或者this this都落到單
吸你個閪咩仲好意思講南亞,咪吸撚曬d南亞囉柒頭

屌你條友真係低9能嫁喎,我要請都請d又識英文又識廣東話嫁啦係要淨係識一樣?痴撚線
冇人唔畀你講啵
你入去講廣東話定英文都好,都唔會有人屈你犯法

最多你可以話麻煩少少
講英文只係令自己冇咁麻煩,唔係得唔得既問題,只係個人選擇既問題
(小學生都識入subway成功買野啦)
On9又起到鳩up老屈,慳d啦
你含鬼佬含到雪雪聲就事實啦
終於有人話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞