有無人每次去鬼佬快餐店都會講中文

407 回覆
2349 Like 80 Dislike
冇英治,撚有香港呢個族群概念?
連食嘢都因此受限制 香港人象徵住折墮兩個字
中英文都用咁點解去SUBWAY一定要用全英?
咁我係咪可以expect個店員要識一半廣東話, 而唔係用廣東話就閪你面,咁係應有既待客之道?
我都好奇怪,明明香港定位係東亞嘅移民城市,同星架坡一樣,粵英雙語就係為咗便利呢個城市嘅人交流,而家反而多咗堆人出嚟排擠英語同英文

乜事
佢地係得呢啲point
講英文都變其他語言
廢撚到
你去譚仔講一半英文囉
我覺己覺得對比英普,
粵語地位實在太劣勢,
好自然想保護本土文化/語言嘅時候,
第一時間會諗起要保護粵語先。
咁呢度係香港定英國啊?
屌那星 M記唔係鬼佬快餐呀
中英文都係香港法定語言

真香港人就算講得唔叻
都唔會完全唔識或者咁抗拒

樓主單程證過嚟做腥港人?
你自己睇樓上

一直以嚟粵英雙語無礙香港人溝通同建立身份認同

你唔想用英文落柯打咪食譚仔囉

唔啱咪試下用全英文喺啲粉麵舖嗌餐囉

調唔調得返轉呀
香港,法定官方語言係英文同粵語

你真係純正香港人?
呢個係市場問題

如果香港人唔幫襯呢啲English only嘅餐廳
佢哋唔會做得長因為無錢賺
日本就係咁

但香港文化係English only好似高級啲
用英文叫野食自己又好似高級啲
冇人提出要洗脫中英混雜呢個身份喎
個個香港人都係中英夾雜嫁啦
講得遠小小日本都係咁
唔係話要排擠英文
但係香港開間餐廳係市區
冇中文menu
冇人識聽中文
咁都要香港人接受佢?
寫埋d乜撚野option
英文黎既咩
呢d唔係常識黎
買野食都要學真係香港人先接受到
真香港人裏面仲有好多係其他種族
唔識中文都可以用英文溝通
樓主句句都有粗口
好型
去快餐店唔用英文落單
好威
正如英文同法文都係加拿大官方語言。
但係你試下去加拿大講法文地區(例如魁北克)開間餐廳,但只講英文唔講法文,睇下會點?
法文而家都唔算全球語言 (頂多係局部), 但人地法語人肯保衛自己語言, 我其實幾欣賞!
香港本身都係講客家話圍頭話多
成班廣東難民衝落黎先變廣東話為主姐
講英文都要批鬥
小心痴撚線
絕對同意
不過攻擊英文唔係推廣粵語既好方法

我寧願學好啲英文,教唔識既人粵語
從來本土文化都係要輸出到,先會做得起
佢識唔識中文關我撚事,我理得佢rap撚住游水,而家我屌9緊d垃圾連鎖快餐請d收銀連中文都唔識起到扮大袋玩鳩你香港人啊,我又識中文又識英文,我去買野點解唔係個店家就我,而係我去就個收銀啊呢到仲要係主要用廣東話既地方,我用母語落單有咩問題啊唔好再講乜撚野英文法定語言,我無質疑過佢地位,而家我講緊用英文唔撚方便大部分香港人啊你估個個oral有返咁上下嫁?
快樂峰有時都係同你講英文
我照講返中文應佢

中文大隻過英文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞