有無人每次去鬼佬快餐店都會講中文

407 回覆
2349 Like 80 Dislike
On撚鳩 而家係佢地淨係識講英文(好多仲要扮唔識廣東話)

邊個非黑即白啊屌你盲亨邊個莊邊個閒都未分到
實質係大部分香港人用英文都好方便
Sry講慣粗口有助思考
同意香港人過份崇洋心態肉酸

見到啲香港家長同自己啲子女用英文對答就覺得好肉酸
咪係明明呢個case係中文俾人排斥佢地又無野喎
你搞錯重點, 唔係要批鬥英文, 但我認為香港做飲食生意, 中英雙語係基本.

正如, 如果有似樣D既餐廳英文太爛, 居然無一個員工可以用英文SERVE到外國人, 我一樣會DIU. (太LOCAL 茶餐廳例外)

但當一個地方9成人以上講廣東話, 間餐廳居然只係得個菲律賓英文口音既人來SERVE我, 係唔係不尊重本地文化既表現呢?
屌咁人地真係唔識講法文都無計,但好多subway pret a manger撚屌扮唔識廣東話
我諗大部分都係講緊五條友
我試過兩次用英文叫完個餐,
轉頭就聽到佢哋喺裡面粵英對話,
同一般香港人冇分別…
加埋個Menu,其實個感覺係幾差
佢地會話係你廢,你唔係真香港人,英文係法定語言有咩問題
雖然樓主激動啲,
不過我覺得佢係攻擊唔尊重
粵語嘅人/餐廳,
唔係攻擊英文嘅。

我自己平時會堅持send email粵語入文,
講嘢講一啲舊啲嘅字詞,
人哋唔識問起我就會分享個由來畀佢知,
當然對住鬼佬都係要英文
雖然香港官方語言係中英,但兩者地位係香港唔係平等

以絕大部份香港人黎講,粵語中文一定係主,英文係次,以講既人數同日常用既機會黎統計都一定係,淨係睇連登中文字多定英文字多已經唔洗我解釋

自從香港人個民族性強左,自然會偏向逼外來人融入自己,唔係自己去就人地

老實講,都有d人聽到普通話問路識聽都唔應你機,衰d講真係識英文都可以唔用英文答你,因為班外來人冇選擇融入我地
聯合國都話廣東話係語言 但就係有班含慣鬼佬撚既三姓家奴唔尊重自己既語言廣東話
我去人地方我講你語言 你黎我地方唔係唔比你講英文 但你做服務行業都奉旨我講英文我就屌你老母啦
有無人拍片去五兄弟用中文叫餐,如果店員唔識廣東話就屌柒佢
如果要講底線嘅話,真係睇唔出subway 啲員工講英文點觸犯底線。正如你所講最大權力嘅係政府,都只有政府可以推翻底線,例如禁止學生講廣東話。最能夠保育嘅都係政府

對於啲員工,佢哋識講雙語咪講,但唔係必要。提高語言要求唔見得對城市國際化有幫助。當然可以話香港唔應該咁國際化,但我唔覺得係好事。

同埋屌人亦都唔會保育到一種文化,吸引同鼓勵會有效啲

保育本身係文化、教育呢啲範疇嘅野黎,亦都涉及本土主義嘅價值觀。呢啲同全球化商家諗嘅未必一樣,佢都係睇利益行先,佢做得住咁者係佢嘅approach 冇得罪絕大多數客源。與其好似樓主咁無腦發爛渣,不如諗下點樣吸引商家引入多啲在地化原素,從人哋個角度出發先可以改變到人
可能你見識少啦 香港有啲地方不嬲都係英語區黎 中西區 灣仔 港島南 DB 呢啲地方既餐廳要講英文係正常 大把office都係淨係講英文既
港島歷史以黎既發展都係殖民主導 所以你咪要學英文就番人囉

以前比人殖民過依家就要就返佢咩
直程係

香港真係百幾年嚟大家都係以識英文為榮,咁 supposed 係中英文你都可以可以自如運用,但依家啲人英文唔好呢,你要佢講英文就觸到佢痛處,於是出嚟屌柒你

你試吓去到 Hong Kong Club 好,木球會好,入面會唔會一句英文都唔駛講,咁你就知用唔到英文叫野食係幾大陸化,事關人地果啲地方 97 前都係講英文嫁,就算你係本地人做會員都係

是日笑話
而且一個國際城市係唔應該有語言歧視
如果香港嘅法定語言係中文同英文,咁唔應該有少數族裔唔識中文但可以講英文而受排擠

難怪啲 expat 嚟到香港永遠係話好唔公平同落後,你香港職場性別多元同共融已經差到出晒名,種族又唔夠人地新加坡多,依家又要學 China 咁逼鳩人地要講中文先食到野,如果唔係就放狗咁嘅款
邊忽唔尊重唔識講就叫唔尊重,咩logic
樓主講嘅底線我估係唔好就晒人。
講真依家個情況係妹仔大過主人婆,
間餐廳想點就點。

至於推翻底線,
其實淨係中港融合已經夠溝淡本土文化,
有人出嚟講吓係好事嚟嘅。

你話諗點吸引商家諗加入在地文化,
提醒大家關心、保護自己嘅文化都
係方法之一,
黃色經濟圈都係噉出現。
所以唔見得樓主屌人係冇效,
至少呢個post就多咗好多人關心,
點樣維持落去,
繼唔繼續又係後話同另一回事。
真係呢個 post 唔知幾多小朋友未出嚟做野
香港有邊間大公司唔係用英文做工作語言吖

由你 interview 去簽約去日常 e-mail 做野再公司出通告根本唔會用中文

如果你要改晒佢做中文就真係大陸化啦,成間支那公司日日講咩「你司」、「我司」咁
講緊快餐店喎 講公司做乜 大把人返工要講英文 唔代表我放工買個包都要就你飲食業外地專才講英文喎
到有一日所有飲食業員工都講普通話你都屌啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞