有無人每次去鬼佬快餐店都會講中文

407 回覆
2349 Like 80 Dislike
其實係真。去過好多間米芝蓮西餐3星,waitor係用廣東話就客,點解食呢d 平野要用返英文,語言無縫切換理應係餐廳提供。
食開果班就會知係咩黎架喇

舉個例。你入得黎食

預你會知咩叫Amuse-Bouche,其實法文菜名黎黎去去都係果十幾個字
你係得呢個階層既人比得起錢。又敢行入去食既人

大部份人都會識,呢d唔洗學校教。自己睇多十次八次英文youtube片都會識

所以香港人成日話見到法文菜名響英文menu hang機,對於一般普通成世人都未食過fine dine既人黎講就會係既

食個一千幾百蚊野學人講階級會唔會搞笑左
可能係房屋署公務員或者浸大老師瓜
嗰鬼佬梗係客啦
國際都市
咪就係比媚外賊討好班黑奴同白化病患者
根本連捍衛廣東話都唔重視嘅人
好唔好意思叫自己做香港人
咪就係你呢條媚英賊
搞到得你自己要做黑奴同白化病患嘅狗
其實冇人逼係冇人一開始就同佢講中文
好耐以前去 Starbucks d 收銀先賤
同佢講中文, 條女特登要用英文問
我講英文, 要 full cream milk
佢仲串我呢度冇 full cream milk, 得 full milk
我心諗, 係你唔識英文, 全脂奶好多叫法, full milk 咪又係 full cream milk 簡稱而嚟
但廢事同塞錢入佢袋, 唔同佢爭論: 哦, 咁 full milk
佢個樣好得戚, 好似睇唔起你唔識英文咁
喂你做大家樂level 快餐咖啡咋, 以為自己做緊 LV sell 屎?
你英文廢就收埋啦
中英文都係香港人日常語言
我都即刻諗起支那 d 指示牌
邊h 個 jj 長

之前去element pret我用中文同佢講嘢佢懶係聽唔明噉
屌呢度香港地我嗌個咖啡都聽唔明收皮啦
擺明扮曬嘢
下欄野同講英文係無關係subway主要客源都係講英文既咁佢自然會請啲講英文既人
你似係成世屈係大西北所以先覺得高級既地方先要講英文
分清邊個係莊閒先…
屌你老母啦呢度係中國呀,講乜嘢英文
真,咁多年都係咁,邊到影響到本土文化,一樣保留到廣東話,明明人哋都無逼你幫襯。

捍衛廣東話卻忽視自由權都唔見得係好,不過大家有權同集團/店投訴,而係到圍爐呻好肉酸。

大家都係成年人咪成個細路仔要扭計啦!

某啲人嘅個案擺明該職員問題/公司政策問題,唔滿意直接同該職員/公司講,會快啲囉!

係到扯外語影響保育廣東話,係到感情勒索,搞到好似中共啲文宣推廣中文咁。
我前日食尼泊爾菜又咪要用英文,邊到會分高級定低級(下欄)㗎!

所以唔滿意還唔滿意,香港本身就係文化大熔爐嚟,咁多年廣東話只係被普通話打壓到。

根本英文、印尼話、菲律賓話、印度話、法文、意大利文⋯完全唔影響到香港嘅廣東話地位,又何必講到因一啲餐廳唔用廣東話就等於扼殺廣東話呢?
正視係政府未來政策,普中問題,而唔係一啲私怨或小問題嘅嘢,最大危害係中共想點搞死香港。
lm
樓主用「高端」「人材」唔見得係廣東話好好⋯
又講到貴個啲唔介意,但快餐就好介意,好雙重標準。
其實外語侵入好低機率,真係等普通話先有威脅性。
Five guy呢啲其實唔一定要幫襯,
佢哋有自由揀客,我哋香港人同樣都有,
無必要係連登嘈香港人用英文去扼殺廣東話,
主要百幾年嚟英殖都無事,點會因為一啲小事就變。
香港文化多數被港共扼殺,根本屌香港人無補於事。
佢開呢啲post根本屌緊自己人,真係覺得太過火了。
*得普通話先有威脅性
Sorry for 打錯字
On lun9買個死人foot long subway個幾句英文有幾難黎黎去去lettuce tomato olives mustard cheese
而家係請埋d垃圾收銀扮曬高級迫人講幾粒小學英文就係為買左個包?你都忽忽地
痴撚線subway d野有無難到要特登請個淨係識英文既先做到生意啊老麥賣早餐d阿婆都識英文落單啦

而家擺明特登請叉婆鬼仔扮野
捍條毛啊無咁偉大

淨係純粹覺得買個19包都要迫人講英文 咁簡單幾句中文都扮曬聽唔明班死鬼婆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞