有無人每次去鬼佬快餐店都會講中文

407 回覆
2349 Like 80 Dislike
英文係香港法定官方語言呀屌你老母醒目仔
中文都係官方語言喎
真啊~又唔見去日本便利店要講英文
日本便利店D南亞仔個個都識講日文
喺香港D垃圾南亞人扮高級唔識講廣東話仲要閪你面
心諗香港人係咪真係咁好恰?
咁人哋fulfill到其中一樣咪嚟開工囉,就係咁,有乜問題
一時又強調本地語言(廣東話)
否定英文係香港身份一部份

一時又認同香港中英夾雜

Ching 你咁搬龍門法我都係掛靴算啦
屌,個幾粒英文有幾難姐,講極都唔撚明,而家係嬲鳩d垃圾快餐請個收銀連中文都唔識講啊,呢到香港黎嫁,廣東話大需要過英文啦,憑咩你局限我一定要講英文,仲要食埋d junk fiod都唔俾講返廣東話,咁仲唔係玩鳩你本地人?我想講中文英文應該係個客話事,你估你米芝連3星啊?
你都ON撚9
又唔見日本便利店D南亞仔唔識講日文
你嘅睇法都唔出奇。對於點保育文化我覺得未必要喺經濟角度出發。認同你所講全球化嘅趨勢,商家都會因應做自己嘅決定。要迫令佢哋改變嘅就係商業盈利

其他地方好似新加坡確立咗自己喺東南亞嘅地位,但語言上就要國際化,以英文為主

至於紐西蘭嘅做法作為西方國家都係英文為主,但同時好多毛利文化嘅研究同保育,亦都會用推廣毛利文,唔會因為白人主導咗就抺殺晒本土文化
外國佬係日本都識日文嫁啦
係香港咁得意d鬼佬係唔識中文都聲大大
仲要有人撐
唔明點解好嘅唔學 要向出名鎖國嘅日本學
咁鍾意英文返英國啦
香港係用廣東話
你條傻鳩咪一鳩用中文覆
其實你睇返我留言,
我覺得中英夾集係本地語言一部分,
我舉例都有舉英殖留返落嚟嘅例子,
不過我冇講明/講得混亂咗,
講聲sor。
屌你老母而家叫你draft contact咩你起香港生活當自己鬼佬咁淨係講英文囉on9
成班人成日講粵語係核心

明明係英粵雙語

講事實又畀人話「奶」(舐)英

連個舐字都唔柒識寫,然後就係咁強調粵文嘅重要,你到底有冇尊重過你自己口講核心嘅語言?

呢班人都戇撚鳩
人地學日文都要笑好低質 好似無野搵野鬧咁
根本就應該咁,有乜理由喺香港做飲食唔識講廣東話
咁鐘意淨係講廣東話返大灣區啦
香港係中英文都用
你日常生活一句英文都冇用過既,歡迎用石頭揼死我

你咁跳脫點跟呢
你搞錯咗個問題重點
呢D係外國人對當地本土文化既尊重
本地人都唔撐廣東話, 人地外國人仲點會睇得起你香港人
日本人文化強真係有原因
真係好笑,咁搞搞下香港咪得返普通話同英文囉學人講國際化幾時到到普通話都未到廣東話啦操你媽
咁可以選擇生活方式嘅啫

以前有個香港泳手叫韋漢娜,佢唔識講粵語唔識寫粵文華文,你唔話鳩佢喺香港生活唔到?

香港到1997年之前都一直係移民城市,唔撚係你班皇漢主義者獨大嘅地盤
所以有樓主呢類人係好正常,
噉政府都唔做對粵保育嘅工作,
有人想保護佢自然係民間自主保護,
佢都係想叫大家要有底線。

講真一般人要保育粵語,
除咗呼籲大家用多啲,
做下正字刑警之外,
都好難搞出咩花樣。
佢哋好非黑即白,一定要剩係講粵語
生活上講多兩句另外一種法定官方語言都好似攞佢命咁

但同時又嚮往英治

成班都癡鳩線
講乜鳩英治呢
得你自己講
唔使 sor Ching,我都語氣重左

純粹我覺得好奇怪點解會出現大廣東話主義
(當然我好支持推廣廣東話)

好似有啲刻意洗脫香港呢個中英混雜既身份咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞