有無人每次去鬼佬快餐店都會講中文

407 回覆
2349 Like 80 Dislike
睇咗咁多個comment 其實你嘅語言歧視最嚴重,見高拜見低踩。高端人才睇唔起就冇問題,低端就唔得

其實人哋本身未必歧視廣東話,只係面對英文係國際通用語言呢個事實,唔似你覺得英文高級啲廣東話低級啲

同埋我冇話得失本地人,因為好多本地人識講我話得失唔識講英文嘅客,你唔好偷換概念。雖然都知你蠢理解唔到

日韓佢哋英文水平本身就差啲

同埋佢哋唔淨係請淨識講英文嘅人,都有遇過本土香港人,但佢哋會接受埋唔識講廣東話嘅人。或者對英文要求先過廣東話
啱呀,
香港文化就係中英夾集,
不過唔係全英。

至於你話唔會講一樣而另一樣消失,
其實係會講一樣而另一樣消失,
我隨便講啲舊少少嘅「香港話」,
例如撥個輪、van仔,
大部分00後都已經唔識。
語言同文化一冇人提就好易「out date」,
慢慢就消失。
你有無見過法國既快餐店收銀唔識講法文

我想講既係每個國家既快餐店最基本都係講返當地語言啦,英文只係bonus,係香港先咁on9以為淨係講英文=勁d,明明只係頹飯,俾人當你狗咁撚仲要收到貴一貴
睇落似係你交換慨念多d喎
樓主一路主張守護自己母語
依家係d鬼佬覺得香港人好恰呀
黎香港開鋪頭menu又寫埋d9唔搭8英文
請人又請埋d扮唔識中文既abc 或者南亞人
成件事就係黎玩鳩你
英文係國際語言同日文法文係唔同。。
有人不願接受現實
根本大多數鬼佬黎香港做生意都係貪呢到d人冇原則
平時食公司樓下間Subway都係講中文
個差妹又識比到我,之後都冇講過英文
樓上班狗只會話英文係國際語言,香港係國際城市

你唔識英文係你問題,你唔係真正香港人,香港人係中英都得
我都覺得呢個係尊重嘅問題,
如果你好想傳開自己國家/企業嘅文化,
你Menu大可以係雙語,
甚至附頁加多幾頁介紹吓
自己啲食物嘅文化、歷史。

我見過有啲餐廳噉做,
感覺幾好。

而唔係好似五條友噉懶係嘢….
啱呀,
所以係一個整體社會既平衡
好似唔會去譚仔或者樓下間茶記講英文一樣(雖然佢地可能識聽)

我做唔出對譚仔姐姐講英文,然後投訴佢唔識講英文
再引申香港既英文要沒落啦,香港既中英文化要沒落啦
咁囉
到而家都睇唔明佢個決定有咩問題佢個決定令佢蝕錢嘅佢會自食其果架啦仲要同佢計種族portion

我冇話過識雙語係高要求同唔合理,但冇必要
中上環個堆外國野仲痴線
Menu全英文都算
仲要菜名係法文
仲要相都冇張
撚到你班香港人傻
咁所以佢俾人屌佢唔尊重粵語,唔尊重香港文化都係冇問題架
佢識撚咩
個個回覆都攞國際語言打飛機
廢撚事理佢呢啲奶英賤種
完全無視廣東話呢個核心
同埋唔使計種族比例識乜話架
請人要求雙語咪得
摩門教?
我無講過高端人材唔學廣東話係好事,我覺得入鄉隨俗係必須,而低技術勞工更加無條件唔去融入文化

你作為一間連鎖快餐店,係咪應該請左識曬中英既收銀先啊偷乜撚野換概念,而家我講緊佢唔撚識中文得失曬絕大部份客仔啊
呢個有啲被害妄想。人哋未必係因為為咗恰你而咁做,講到「依家係」有啲武斷

Btw 樓主聲稱守護母語,但佢又唔介意高檔野用英文,其實佢仲似踩低廣東話

同埋好多香港人識英文,未至於係「玩鳩你」
又係呢個point你咁講即係起香港英文仲重要過廣東話呢個本地人既母語啦?
香港官方語言係?
剩係呢個post都見到好多人覺得用英文係高級啲
好多人都係成日口講守護粵文粵語,但講嘢成日混雜啲支那詞語,又寫埋啲支那人先會寫嘅別字

得啖笑
班收銀啲英文口音仲要係勁撚lur個種
好難一次過聽得明 講得又快
我覺得你個比喻唔太洽當,
事關譚仔姐姐已經盡咗力講本地語言,
但五條友呢啲係扮唔識/專登請個全英。

你問我,
我會覺得譚仔姐姐可能來自大陸嘅
五湖四海,
但佢會尊重本地文化去學,
值得我全粵去回應佢。
但五條友呢啲就唔值得我全英去應佢。
其實好癡線,竟然冇人正評你

呢度啲人一方面好嚮往英治時代,但又一方面否定英文喺香港嘅地位

精神分裂?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞