有無人每次去鬼佬快餐店都會講中文

407 回覆
2349 Like 80 Dislike
你學人搞清楚加拿大聯邦同省嘅關係先學人懶醒啦傻閪
所以我先奇怪,班皇漢將香港同粵語民族劃上等號做乜鳩
你哋又何嘗唔係排斥英文?

你話我知香港純華文嘅鋪頭多定純英文嘅舖頭多?

你身處一個咁嘅環境,就理所當然咁習慣咗呢種粵語環境,然後有啲舖自己用返英文就話人排斥粵語

你呢啲唔係皇漢係乜?
真係好癡線,本來各安其份嘅嘢,畀呢班人攞出嚟批鬥
所以咩人都可以睇xg人唔起
咁你唔用英文覆
睇完成個 post 樓豬 d 躁狂回應
滑坡同搬龍門都幾犀利
同意呢個 topic 值得討論, 但討論質素可摸耳高質返少少
樓豬你開口埋口話人弱智 on9, 但睇唔出你有咩特別精闢見解
你都係唔 gur 個 subway 職員扮唔識中文逼你講英文姐
咁你咪用中文屌佢老母睇下佢應唔應你囉, 反正你係咪屌人
文明少少就你堅持講中文, 冇人應就直接投訴間公司
最直接係你杯葛呢 d 舖頭
咁係舒服咗?
我都諗起呢個
其實印度佬母語都英文
只係重口音
同意,英文係高等語言,廣東話係低等語言

所以我成日都話唔駛keep 廣東話,等啲香港人直接歸邊,一係做中國人,一係做鬼佬

自己反正都睇唔起自己個語言,keep 黎做乜

香港人呢個term 真係消失左佢好過
要高質個po就開咗係知乎啦
不嬲都話學新加玻果套
係有d蠢撚講咩xg人xg人
你嗡乜嘢
On9,淨係拎Quebec同你講你都收皮啦 洗撚理你其他region咩分federal同省有乜撚野好認叻啊on9你小學生黎嫁?
屌你我講緊連鎖快餐店兩樣都識係基本啊盲閪,10幾頁都睇唔撚明?你弱智嫁?
其實我都講廣東話
可能人哋識,而又想practice

你default人唔識,人哋點practice
而且你點知人哋係唔係香港土生土長
英文係法定語言
國際語言
On9明明就你班撚樣搬龍門 一時就話香港國際城市,中英都係法定語言,但一講到收銀淨係識英文就避開話英文已經夠,屈人唔識英文咁中文去撚左邊啊?大細超啊?
係呀, 不過點解QUEBEC可以連英文都踢走? 省級語言又係邊個定?

咪就係全靠班法語人既堅持囉!

人地法語人雖然佔當地全國少數, 法文又唔再係全球語言 (相對於英文), 但人地好為自己語言自豪, 好自覺維護自己語言, 唔會自己睇低自己。

我唔係話香港人可以學班法文人. 始終香港太依賴商業同國際貿易, 無辦法學班法文人, 甚至無法好似日本韓國咁。我都同意英文係好有需要。香港應該雙語。

我唔信一味講19英文就可以高人一等。唔係的話, 你去菲律賓印度睇下.

但我係香港人,日常生活我會堅持講翻自己話, 都想為自己母語 (香港粵語)自豪。
乜仲有啲弱智睇緊呢個post咩logic 黎
呢到真係中國香港嚟 寧願撐知乎都有嘅
呢個po真係見盡過度撐民族主義嘅香港人質素
明明多元化幾好,單一只會令呢個城市失色
因為呢到係中國香港嚟,唔俾人講英文係好合理。港共都好支持香港去英殖化,佢教育書都改寫晒劇本,所以英文乜乜柒柒最好取消晒,等更多香港人無法接觸外界,慢慢變成弱智大刀會。有咁嘅特首有咁嘅人民都好合理,矛盾又低質。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞