有無人每次去鬼佬快餐店都會講中文

407 回覆
2349 Like 80 Dislike
內地人:服务员出来一下!
香港人:i want this
我去fine dining 都係用中文
你老豆就柒啦

國際城市連本地語言都唔撚識,本末倒置

全香港幾多人主要講廣東話,幾多人主要講英文啊

講流通係咪講開廣東話就唔撚俾識英文啊?兩樣都識鬼唔得啊?
但係有幾多人除左英文就唔識廣東話啊?

你諗清楚個關係先啦普通一個香港人兩樣都識嫁啦樓下老麥part time個阿婆都識啦但有幾多subway pret a manger收銀識廣東話啊
咁你又多左我都係屌快餐店姐
討好型人格
心入面自卑到死
讀死書咪你呢啲 連大部份香港人用咩語言都唔識
咁咪好
愈多英文愈好
好撚過愈來愈多普通話
其實真係好撚奇怪,係香港開餐廳居然要人講英文,係香港插旗但好似唔係做香港人生意咁
我以前有個老板好似你咁
佢去就算高檔啲西餐廳 個餐牌中文字冇個都好
佢都只會講中文落單 開頭個侍應唔識中文
最後餐廳搵個本地人侍應過嚟專門招呼佢
都真
羨慕啲大陸人勁厚面皮
見過直接同waiter講唔識英文
搵個識中文嘅嚟serve佢

香港人: er…this this this thank you
柒咗就認啦

對語言需求細啲咪可以吸引多啲黎自唔同地方嘅人落腳,邊到本未倒置個目標唔同者,你唔係從國際角度出發

冇話唔可以兩樣都識,但冇必要兩樣都識
弱智咪你呢啲,講緊國際關香港人用咩語言咩事
呀~哈哈哈哈
你個名
因為佢水平低
係語言,唔係方言
佢唔識架。。。
英文國際語言嚟
又唔同日文喎
subway唔洗識中文
個樓豬扮撚晒嘢
真係浸過咸水就唔會開呢個post喇好撚柒呀
起佢底淨係見到好多學日文post
講英文型咁多你都唔講
你去日本有無見過有快餐店收銀唔識講日文
香港人喺香港地方
就班南亞快餐從業員講英文
吸你老母閪唔同人黎落腳咩

我理得你吸撚埋外星人,但香港本地快餐店coffee shop呢d下欄餐廳收銀唔識廣東話就係on9

唔識英文都一定要識廣東話因為香港絕大部份人母語都係廣東話啊屌你老母,你唔係本末倒置,妹仔大過主人婆係咩啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞