[遊記] 冬 東京近郊富士山週遊+聖巡獨遊之旅

285 回覆
45 Like 4 Dislike
頭先涉谷PARCO未行夠,再返去行多轉

返到澀谷街頭

玉華

地下街

東京卍復仇者pop up
不過果時無人停留睇下
由澀谷搭兩個站到三軒茶屋
三軒茶屋係最想居住的地區排名中嘅常客
據說有好多日本藝人都住呢區

鈴蘭通 (すずらん通り)
懷舊feel美食街

其實唔單止呢條街,三軒茶屋站周邊大街小巷都係居酒屋同餐廳

Btw離餐廳區少少就已經係住宅區
隔唔耐就見到有居民坐單車經過

樓主選擇困難症發作周圍餐廳氣氛似乎唔太啱一個人入去
結果揀温野菜做晚餐算反正喺香港無食過

都正嘅 個set大槪1800yen
只係坐得少少逼

Day 10 完
師兄唔去甲府行個圈
有諗過 但諗唔到行程點安排先順
最近幾熱門又有興趣嘅山梨笛吹川水果公園交通又唔方便
miss咗班次少嘅巴士,就只能行路/的士

反正肯定會住藤澤,沼津睇落又幾有趣
咪索性南下伊豆
北海道勁多外國人
西人 韓國人 泰國人 台灣人
好在仲未有支那人
Day 11
終於到行程最後一日好唔捨得
今朝會先去靖國神社
無錯即係日本首相參拜親都會被中國抗議果個神社

朝早又諗唔到食咩早餐 唔想食M記 簡單便利店食少少就出發
東京揀早餐比預計中難

路過應該係武道館

鋼管製大鳥居

青銅大鳥居及神門

拜殿

參道算相當長
過埋呢個鳥居後有禁止攝影牌
唯有喺鳥居前影
除咗氣氛相對嚴肅外,就咁睇落似乎同一般神社無異

旁邊有軍人英靈遺書
另外喺神社同遊就館都有得買同睇

遊就館 靖國神社境內的戰爭博物館
玻璃正門喺右邊無影到

遊就館地下係免費進入 但上一樓開始就要收錢
既然免費當然順便睇下

零式艦上戰鬥機五二型 (復元機)

未入門口隔住玻璃都見得到
二戰時曾經喺重慶擊墜敵方過半戰機

蒸氣火車C56
曾在二戰時泰緬鐵路運行過

雖然說明牌無寫到 當時日本為咗興建泰緬鐵路都死咗幾萬俘虜
Btw後來查返應該仲有另一架泰緬鐵路用過嘅同款火車,外表曾改裝成Thomas火車頭角色,間中在靜岡縣大井川鐵道運行

九六式、八九式十五厘米加農砲
兩款曾實際在太平洋、東亞、沖繩等地使用過
(同款加農炮曾喺香港用過,話唔定遊就館呢台都有份)

遊就館地下仲有個記念品店 賣日軍相關商品,應該比較少地方能見到

單睇靖國神社未必感覺到有咩咁令中國敏感
但睇埋遊就館嘅飛機大炮後某程度上都理解點解中國咁憎靖國神社
因為讚揚二戰日軍嘅右翼意識的確相當重
神保町
聚集眾多舊書店的地區

多數舊書店都有主打唔同嘅舊書分類 例如演藝、歷史、文化、音樂、動漫等等
咁多舊書放出街 依然都保養得算唔錯

大部份唔算貴 例如普通舊琴譜、政治評論之類算幾平
有書店執笠減價清貨就特別多人
當然平唔過Bookoff
少數舊書可以上十萬yen
但要揾到珍貴又有興趣嘅書應該花唔少時間逐間揾

神保町同時亦係咖喱激戰區
欧風カレー ガヴィアルGAVIAL (Tabelog 3.77)
雜錦咖哩(蝦、蛤、雞) + 橙汁

好出色從未食過咁正嘅咖喱
少少辣 更多係濃厚嘅香味 應該用咗好多款香料
啲肉咩味道已經唔記得 但個小啡菇好好食
蒸原隻薯仔嘅配搭幾有趣
店員年紀偏大但服務幾好、斯文有禮

徒步經神田慢慢行去秋葉原

天主教神田教會 (聖方濟各沙勿略堂)
東京最早期教會之一(1928年重建)

好傳統式教會建築
唔記得咩原因無行到入禮堂內 只係企咗喺禮堂大門前望下內部
可能因為係平日,又算唔上知名景點
果日去見唔到神父修女/職員 得兩個可能係附近大學生入嚟行下
氣氛幽靜

支持推一推
之前去靖國神社淨係過咗鳥居入去行下,冇再行入去。下次入埋去睇先
等陣你最後冇比錢入場?
入面展館堆歷史可以唔睇
但堆展品非常值得一睇
二戰兵器真係冇幾可邊度有得睇
無入到場啊 本身無預到咁多時間留喺靖國神社

啱啱check返啲展品幾正
明治維新、日俄戰爭等都有
下次去東京應該會再去睇
來咁3月尾去 希望買到芝麻醬本御朱印薄

同埋想問師兄用乜jr pass 由富士宮去到身延 全國pass?
我去日本唯一無入去參拜過既神社
你由咩位置去?身延線嗰度係得JR東海嘅靜岡pass,同全國 JR pass。唔係搭得多隨時正價好過。一係就等時節買青春18
靜岡 pass
https://touristpass.jp/zh-tw/fuji_shizuoka/

完全連接唔到機場,基本上係戇鳩嘅
JR東海 富士山、靜岡地區周遊券 Mini
https://touristpass.jp/zh-tw/fuji_shizuoka/
最遠只去到下部温泉,去唔到甲府

要留意無論河口湖定富士宮都無得買pass
東京只有品川、東京車站有
其餘相對順路嘅售票處可能係禦殿場、熱海、三島
詳情自行睇返領取地點果頁
行路啦,可以去埋萬力公園
仲要關西、中部機場都有得賣
反而羽田、甚至靜岡機場都無份
其實呢個 pass 真係好冇誠意
專登喺關鍵位置 cut 你,去遠啲都唔得
btw建議先計下交通費幾錢
話唔定用唔著
諗咁買唔買2日巴士pass去本棲聖巡一 下
之前有個巴打開咗個100萬円3個月嗰個 post,入面有另外一位巴打留言自己住喺清水一個月,佢就係用呢個 pass。常人要用呢個 pass 真係唔容易,真係住嗰頭深度遊先掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞