[遊記] 冬 東京近郊富士山週遊+聖巡獨遊之旅

285 回覆
45 Like 4 Dislike
由JR山梨市站出發到温泉起碼3公里喎少癲
的士聽講1000yen就夠
好似話依家冇巴士去浩庵camp場,落巴士要行半個鐘,你睇真啲先
Stay 3日靜岡無煩惱
不過無得座新幹線,座JR好慢
現在無左???
身延個位坐火車pass真係兩頭唔到岸
而家一日三班巴士,落咗車唔行吓都係鳩等幾個鐘
所以最後嬲嬲地決定租車,一日都係6000円,去多好多地方
經本栖湖 但係浩庵露營場對面岸
冇記錯一日班次都係來回各三班
本栖湖去到有個位會封咗車路,如果諗住環湖都係要行
以前車行到架,不過條路勁閪
死亡行軍

day 1 一早新宿坐特急去河口湖 遊河口富士
day 2 又一早坐去大月轉特急去甲府 遊甲府(櫻花)
day 3 一早去身延 之後晚上坐梓回新宿
剛剛好3日
大家覺得咁安排點

師兄想問身延問郵局係咪有芝麻凜既特別明信片精品買
day 3 唔知你身延想行咩喎,不過冇咩問題嘅,你肯早出晚歸嘅話
河口湖可以搭巴士去甲府方便好多,我揸廣域都照搭
除非想坐觀光列車啦
想去身延山 同埋身延周邊行下
希望到時又出遊記

搖曳+孤獨搖滾
少chur 但可行嘅雖然去甲府其實有巴士
只係假如靠巴士去河口湖,未必用得上JR pass

要留意時間去買身延饅頭
因為見到幾個遊記都話太晚去到賣哂

路過身延山郵局唔覺有任何宣傳
身延郵局有合作宣傳,不過我無落車去睇
唔肯定有冇特別名信片
https://maps.app.goo.gl/4sV9VNjxYD6me29N7
徒步往JR站對面岸 或者來住身延山巴士中途落車
甲斐常葉駅行20分鐘上去下部中小学校跡

身延駅前栄昇堂
搭巴士半個鐘去身延山下
搭纜車上山

西富士宮駅行25分鐘或巴士10分鐘去お好み焼き焼そば伊東

好似都 OK
等你巴膠
*包膠
御茶之水附近一帶有幾間大學 附近商鋪有幾個露天書攤平賣 同埋成條街樂器專門鋪 一路上都好文藝feel(無圖)

聖橋
東京style交叉鐵路景色

湯島聖堂
即係孔廟 超過300年前嘅江戶時期建成

江戶總鎮守 神田明神

地位雖然高 但由於位於秋葉原隔離
經常會同各個動漫有合作活動

左邊非常現代嘅建築係社務所改建成嘅文化交流館

連cafe都有完全觀光遊客向嘅設施

食字Gag 神社應援(ジンジャエール)同薑味汽水(Ginger Ale)同音

Lovelive同點兔
一切都係JR東海嘅陰謀
逼你坐新幹線
唔係就只能坐兩個鐘巴士/慢車先出返東京
呢條線同我行程一樣,不過我中間加埋内船,理論上夠時間,但去到お好み焼き焼そば伊東之後貼咗張嘢話已經賣晒,太遲去到有風險
雖然富士宮都有好多焼そば食,唔一定要去伊東
期待ching個自駕遊,可以去多好多地方
身延線都叫可以座特急,東海道本線搭咁多次都好似未見過特急
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞