[遊記] 冬 東京近郊富士山週遊+聖巡獨遊之旅

285 回覆
45 Like 4 Dislike
身延係咪搖曳露營
陰謀受害者
5點上車 6點半先岩岩離開熱海
終點品川
ching5點喺邊度上車?靜岡?
河津 一車車香港人慢慢碌緊返東京
河津係JR東日本範圍 同JR東海無關
起碼有特急踴子坐直達東京
雖然都好耐
其實我係去程比jr東海陰左
以為都係東海道本線
本身諗住三島坐兩個站就熱海就算數
點知中間有車取消左 要重新plan過路線
搞到無啦啦洗多左差唔多成9百yen
準備5月獨遊關東
希望去河口湖嗰陣好天睇到富士山
5月都仲算大機會望得到嘅
其實我要車兩老,太無厘頭嘅景點好難加入去,例如酒之川本同露營舖頭
帶長輩唔好去聖巡啦 真係會悶親佢
浩庵本栖湖睇1000円富士山
道之站朝霧高原食雪糕
栄昇堂食饅頭
身延山頂
西富士宮站前嘅富士山淺間大社
食富士宮時好燒
上大室山同隔離睇水豚浸溫泉

唔係好覺嘅
仲有まかいの牧場,都唔係好覺嘅
反而まかいの牧場同伊豆仙人掌動物公園話唔定會悶親
自己識嘅長輩普遍麻麻地動物類最好問一問
同埋可能已經過咗水豚會浸溫泉嘅季節 可以check下

btw身延買嘅黑糖山梨傳統零食幾啱祖輩口味食食下成包攞走咗
做手信幾好
我查過我去嘅日子係有水豚浸溫泉
淨係睇呢個都夠,去日本最 classic 就係睇動物浸溫泉,我又唔想專登去長野睇馬騮浸溫泉
まかいの牧場應該經過門口食下嘢就算,唔參觀喇,兩老以前農村大睇得多
同阿媽一齊去
3日pass諗住一日輕井澤同一日河口湖,仲有一日唔知去邊好,日光會唔會好悶冇野睇?
只去過河口湖 答唔到你
日光東照宮以佛寺而言幾色彩繽紛
由於有emoji都有嘅三不猴像,日光好受西方人歡迎

但河口湖由新宿出發單程都2個鐘
去輕井澤又要搭去東京車站/上野
hea少少住返晚輕井澤/河口湖可能好啲?

旅行景點要視乎個人口味同心態 好難講會唔會悶
出發前自己總覺得河口湖好悶無咩做
得個富士山睇 睇YT片覺得個湖又唔靚
但最後周圍踩下單車食下嘢 其實都幾舒服
河口湖一泊兩食
如果想睇古蹟既話日光唔錯,但都要行幾多梯級
野郎拉麵 秋葉原店

出名搞各種合作活動製造話題,包括動漫、巨乳娘、電影等等
今期係Vtuber音靈魂子 門口有播佢自己廣播宣傳
剛到時排隊十個左右,約一半男一半女

問題係呢間野郎拉麵網上評價相當差
雖然有睇過呢個Vtuber嘅片 然而對劣食嘅抗拒勝過朝聖之心決定路過Pass~

秋葉原
仍然人山人海 街道上好多外國遊客 但入到店內就大部份日本人
簡單周圍行下

UDX個遊客中心無咩人 職員都hea
普遍遊客真係識得揾上去咩

無線電館 上次嚟係好似仲係裝修緊嘅年代
而架變咗全新大商場 種類雜,但每類款式唔算多

燒肉LIKE 秋葉原店

一直想試一人燒肉咁啱揾最後晚餐見到
地方窄咗少少 但幾好玩嘅 牛舌幾正
白飯、湯、泡菜任裝
換網要加錢 但每次燒完牛舌網都黑哂好難唔換
返到香港先知原來香港都有應該點都有分別掛

mAAch ecute 神田萬世橋

稍為隱蔽、氣氛高級啲嘅商業設施
樓上有間Cafe喺兩排鐵路線之間,可以隔住玻璃近距離睇鐵路

萬世橋站模型
萬世橋站曾經係中央線總站 後來被廢止
設計師同東京站一樣係辰野金吾

先趕去銀座買少少嘢 再返赤坂攞行李 最後搭返出機場
羽田其實都離市中心一段距離要預唔少時間

經過咁多日返到羽田機場
出境大堂上方有仿古日本橋

出咗境後所有店閂哂
唯一扭蛋機店好受歡迎

由於行李倉太多位 職員現場問有冇人想寄倉
但出咗境先知都已經無分別啦 又無得再加

通宵機訓幾個鐘
清晨返到香港 回到社畜世界

出面有個 post 話成田寄倉行李會 delay 幾日,呢度羽田反而免費寄倉
後記

多謝各位睇到呢度
一路寫呢篇遊記時,一路回想旅程 都仍然好令人興奮
(雖然愈寫愈詞窮,表達力唔夠用)

難得突然有機會放長假期、Yen紙平、海外觀光客唔太多、天氣仲幾乎每日都咁好都見得到富士山 身體尚算承受到咁匆忙行程 一切咁順利,真係好舒服好感恩

旅程到此告一段落
希望各位旅程愉快順利啦~

全篇完
hkexpress細機係咁上下
個個都慳
睇曬,多謝樓主分享
黎緊九月去富士山箱根熱海自駕抄左D功課
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞