[遊記] 冬 東京近郊富士山週遊+聖巡獨遊之旅

285 回覆
45 Like 4 Dislike
原來有單車
18年去仲係搭巴士等幾鬼耐….
單車係租幾點到幾點?
黎緊四月可能都揾日去,上次因為上完五合目落黎行唔哂
見到你張相咁熟口面,原來真係搖曳露營
而家比疫情前巴士班次更疏 尤其去西湖冰穴風穴嘅路線
河口湖巴士亦出名遲到

河口湖站附近有唔少單車鋪
我揾咗呢間fujisanbike 河口湖駅前 手荷物預り屋
https://fujisanbike.com/menu
單車視乎種類可以租1 個鐘, 3 個鐘或全日 要最遅5點前還
我去到單車鋪係13:30 租3個鐘
雖然超時咗少少先還 不過佢都無理到
搞到想出返本栖湖遊記
出啦 想睇
大戰過藍線、山中湖循環線
基本上遲到係家常便飯
Day 4
一出酒店走廊就望到大大個富士山
山頂啲雲咁樣 唔知係咪準備落雨

附近好似無咩餐廳咁早開 就簡單食便利店算

今日開始會用JR富士山靜岡3天PASS 範圍包JR東海同東海巴士
攞住行李坐上開往靜岡縣新富士站方向嘅巴士
Btw呢條巴士線班次好疏 一日只去3班返3班 好彩起到身

經過青木原樹海、精進湖
終於到今日第一個景點 位於富士山西邊嘅道之駅朝霧高原
呢到已經屬於靜岡縣富士宮範圍

門口有木柴賣 應該係俾附近露營場用者燒

本身呢個位係望到富士山 亦可能係成個trip最近富士山嘅位
可惜雲愈來愈多遮咗

隔離有航拍機飛行場

朝霧高原一帶有廣闊草原 所以有唔少牧場
道之駅入邊都係主要賣附近出產嘅肉類野菜等農產品 當然仲有富士山相關手信
去到時間尚早 人流一般

新鮮軟雪糕 味道幾香濃好似食緊牛奶咁

但直接試飲朝霧牛奶時味道又唔同 飲落係偏淡口

蕃薯工房 孤獨的美食家有介紹過

有各款品種蕃薯 凍食、熱食、薯條、羊羹都有
不過無跟到松重豐食燒番薯
買咗個凍蕃薯甜品 品種唔記得但果款蕃薯本身甜過頭

比富士山熔岩燒過嘅樹幹

大槪800年前 鎌倉幕府將軍源頼朝就曾帶手下一齊去富士宮一帶進行大型狩獵,捕捉鹿同野豬等(富士の巻狩り)
咁啱今年大河劇係鎌倉殿的13人 成個富士宮市當然有乘勢做觀光宣傳

道之駅食堂推出嘅鎌倉殿巻狩御膳 一日限定5份

包括生燒牛肉同鹿肉腸 食落都正嘅
另外餐牌上有個乳酪養飼豬都想試 可惜食唔落咁多試唔到

求地址
都唔記得左樣重要野
因為我都獨遊,但聽講嗰邊好多唔太接受獨遊客訂
巴打係訂邊間洒店?
諗緊要唔要住一日,因為都可能安排埋箱根
河口湖站附近嘅話好似好多都OK一個人?
食完就去等巴士
呢個時候開始愈來愈多人揸車入嚟道之駅休息

話說原來除咗1日6班來回嘅巴士之外 朝霧高原亦有定期平價的士可以搭來往白絲瀑布、富士宮站 不過睇落最多只裝到4個人

到白絲瀑布落車
Btw 日本有好多瀑布都叫白絲瀑布
雖然對香港人嚟講輕井澤出名好多
呢條芝川幾靚 應該就係由呢度流落下面形成音止瀑布

瀑布前有新起嘅觀光詢問處、廁所 同埋好幾間商鋪設施
不過觀光詢問處英文中文介紹同傳單唔夠多
詢問處櫃位無人睇 臨走時先見有人返嚟睇場

有一兩團日本本地團行過 都係老人家
詢問處隔離有Locker可以放小型同中型行李

上網揾咗好耐都無詳細Locker資料
好彩個旅行喼夠細放得落 唔係就可能要攞住行李上落樓梯

行多少少路已經見到白絲瀑布
下圖影相個位係可以俾輪椅人士唔需要落樓梯都睇得到

現場睇瀑布連埋條河、草等感覺幾壯觀 好有大自然feel

行上另一邊樓梯出口可以見返個富士山頂

除咗白絲瀑布外 隔離仲有個音止瀑布 只係離商鋪一小段路

相比之下音止瀑布普通啲

之前提到嘅源頼朝富士卷狩期間,喺白絲瀑布一帶發生咗曾我兄弟復仇事件
音止瀑布個名就係同呢件事有關
相傳曾我兄弟曾經喺音止瀑布旁商量點殺謀殺工藤祐經報仇
原本瀑布太噪傾唔到 但祈禱之後瀑布突然無咗聲
白絲瀑布附近呢一帶亦都有工藤祐經之墓、源頼朝洗髮池等等同富士卷狩相關嘅景點

養殖虹鱒魚係富士宮名產之一
於是就喺瀑布附近士多買條燒虹鱒試下

話說買之前有一行幾個強國人行過士多
其中一個有禮貌識講日文問下士多婆婆嘢嘅
其餘都指住士多啲生果菜咁大大聲傾計 講啲豆唔錯啊等等不過最後都無買到
士多婆婆細細聲咁自言自語 話唔知佢哋傾緊咩呢

輪到我買嘅時候 士多婆婆介紹完就同我吹水:
士多婆婆: 你邊度嚟㗎
樓豬: 由香港嚟啊
士多婆婆(諗住陣): 蔣介石?
樓豬: 唔係,果個係台灣
士多婆婆: 係喎搞錯咗添 香港應該係英國管治過果個?
樓豬: 啱呀
士多婆婆: 以前睇電視見過記得啊
樓豬(結束對話): ...唔 咁我要條燒魚呀唔該
士多婆婆: 好啊我入去燒 你坐低慢慢等

虹鱒幾多骨 但肉質好嫩配合鹽醃幾香
不過有啲位食落係凍嘅 熱力似乎燒得唔夠均衡
坐低對住瀑布慢慢食
コーヒーハウス かこ 花車本店(3.72)
https://s.tabelog.com/aichi/A2301/A230101/23005509/
早餐都好多人排隊
成個白絲+音止瀑布停留咗大槪2個鐘 就坐巴士去富士宮市中心
白絲瀑布來往富士宮嘅巴士班次密好多 半個鐘至一個鐘一班

Btw上到酒店房發現似乎畀錯房 床上有兩套睡衣 景觀亦只見到一小部分富士山山腳
同Reception確認返先肯定搞錯咗 揾返啱嘅房匙我
酒店房景

Check in完 就落街繼續行

富士宮嘅商店街雖然好近車站同富士山本宮淺間大社 但人流相當稀疏
商店睇落有種屋邨商場feel但更舊 空鋪都唔少
當然都會有少數新餐廳店鋪

富士宮其中一樣出名小食係富士宮炒麵
曾獲日本B級美食第一、二屆冠軍
連直達東京嘅巴士都改名叫做炒麵特急

呢條お宮横丁有好多間炒麵攤位 隔一條馬路就係富士山本宮淺間大社
但可能由於係平日加上差唔多日落 意外地幾乎無客人 得返一兩間有開門

富士宮やきそばアンテナショップ (Tabelog 3.49)
呢間店由富士宮炒麵學會直營
對遊客而言應該係最出名亦容易試到嘅富士宮炒麵

富士宮炒麵同一般炒麵嘅分別好似係用咗豬油渣,以及落鰹魚乾粉
條條麵都分明、軟得嚟有韌勁

係唔差 但味道上又未之於覺得好驚豔
假如配上大塊少少嘅肉類可能正好多
可惜時間唔啱 去唔到有配肉類嘅富士宮炒麵餐廳

我係座富士宮架的士,又快又平過巴士真係好癲,不過運行期間淨係去到今年2月28日
富士宮路線最多座到9人,咁抵原本以為實要早啲去排,點知朝早去嗰陣包咗車,回程都係得3個人,個司機都話好似唔多人知有呢架的士,同埋多數都係遊客搭
官網個時刻表無寫,但白絲瀑布15:25左右會有班車直去富士宮站,唔駛兜大圈
https://fujinomiya.gr.jp/news/5814/

新鮮軟雪糕 味道幾香濃好似食緊牛奶咁

但直接試飲朝霧牛奶時味道又唔同 飲落係偏淡口

牛奶軟雪糕係我自己食過最好食嘅軟雪糕,食完飲杯熱牛奶好正
就算唔係聖巡都真係要試吓
一路追po好似又去多次咁
因為真係唔見有推廣 得朝霧高原有見過
同埋經過嘅路線幾乎都係家庭向景點,而日本家庭應該會直接坐私家車去呢啲地方

而家開關後夠多人用嘅話 話唔定會繼續運行
間平和島溫泉有床訓覺?
留名待睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞