[Capsule] Nespresso 用家交流(10)

954 回覆
8 Like 3 Dislike
我都想入
你用左幾日有咩comment?
搞啲咁既野呀
反而棒子雲呢拿幾好,不個偏淡
大家一般買capsule 係邊買最化算?
謝謝大家
starbuck 喺360 $84/2筒
喺百佳 $48/1筒
贏在周街都有 又算原廠牌子
Thanks ,去睇下先
價出面同官店其實差無幾,個味你啱〉平幾毫
切忌貪平,中過伏.特別其他副廠
我自己末試過有副廠係好飲
已經貪平中左好多伏
唔知點解用膠嗰啲 特別差過用鋁
副廠最好飲都應該係illy
最近Lavazza 都出左鋁 之前係膠
https://www.lavazza.com/en/qualita-rossa-collection
tvmall等星期五vip 95折
部atelier又漏水 一年前買,用咗半年漏水,打上hotline換過部部,到今日又漏
見atelier整奶啡方便本來都想入, 但同philips水機一樣漏水, 好令人卻步
結果都係最簡單 espresso 機最好
我部expert 機 溫度個轉制都kick kick 地, 雖然仲用到
呢度多唔多人用vertuo 圓形cap 機?
鐘意奶啡係咪唔應該換
佢 出espresso 同 original 分別大唔大, 快速轉轉 萃取會唔會好飲啲?
所以我諗住買pixie加aero算不過aero 3/4未諗好
棒打奶唔值咁貴 因為打出嚟都係硬身泡
再唔係買德國寶打奶機 效果一樣
Aero 3起碼連機買抵, 4覺得唔值, 好似只係倒奶方便少少
會好多泡。如果淨係飲espresso, 買返original line 好啲,雖然OL層crema 啲人都話唔係真,不過Vertuo 出嚟重唔似

我除完磷 用lugo size沖熱水好多次仲係好多黑色一點點

我見啲 開箱vertuo啲泡特別厚
其實OL層creama同手動espresso機一樣都係經過高壓之後沖出黎既氣泡,而vertuo啲泡只係高速fing出黎,完全唔同
無bar 壓出嚟既泡根本唔可以叫espresso wo
結論 根本兩種唔同做法嚟 取代唔到
TL;DR
垃圾

1. 部機好易壞,好易漏水同漏咖啡,上youtube好多悲痛經歷。我部機新買番黎就漏,重要一開始佢唔肯換比我,最尾搞左好耐先肯比過部我

2.味道方面,如果你終意Americano 佢係方便的,一粒禁個制就一大杯; 但如果你鐘意espresso / 奶啡就唔好啦,無咩咖啡香。其實佢原理同出黎的效果同french press 好類似。

3. 暫時無第三方 capsules, 選擇比較少

以前有部OL,而家買左部Vertuo 好後悔
我驚佢為咗capsule 專利利益
會慢慢捨棄original
機會極微 真心
你擔心下代vertuo 會唔會仲漏水仲好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞