[Capsule] Nespresso 用家交流(10)

954 回覆
8 Like 3 Dislike
我去最近間門市要揸成個鐘車
因為Nespresso 只係似咖啡嘅飲品……佢個capsule 唔夠6 g 咖啡粉,唯有用苦味豆加深焙令佢無咁淡。
正式手沖或 espresso 一 次用15 至 20 g , 你先會飲到果香,花味,甚至靚豆飲到甜味。
其實係咪隻隻加完奶都係一樣味
送果14粒試左3粒加奶都係一樣味
我只係喺酒店先會用房內Nespresso 玩下,唔敢講係咪隻隻……但因為先天缺陷得幾個g 咖啡,就算唔一樣味都相差唔會多。
Nespresso 係時尚,好玩……但如果又要同時想飲到真正咖啡濃郁複雜嘅香味,就像緣木求魚了。
除非好唔同style 正常都飲唔出
都係貪佢方便
Vertuo無得整
你上個post先推介緊nanopresso 加adapter
而家變咗淨係玩酒店房架機
我意思係nespresso我淨係喺酒店先至會飲呀……所以我唔可以回應師兄所問嘅係咪隻隻Nespresso都係咁得個苦字。咁難明?
「我只係喺酒店先會用房內Nespresso 玩下,唔敢講係咪隻隻」
未用過想問下
出面其他牌子出既capsule eg cupping room
係咪都用original機先得?
vertuo係用唔到
無錯,Vertuo 要讀barcode先用到
所以而家覺得original有得直接出熱水方便好多
https://www.nespresso.com/hk/zh/order/machines/original/essenza-mini-piano-black-and-aeroccino-bundle
想整部Essenza mini試下 請問送過嚟會唔會有幾粒膠囊跟機 定係淨係得兩部機要自己再買膠囊
Mini跟機有14粒 唔洗額外order
另外想問下唔沖奶啡
每日沖一杯, 同埋日日清個箱既話
係咪淨係買pixie夠
citiz除左多左個除磷指示燈好似冇乜用?
其實essenza mini 都夠用,如果你講緊original
我見manual寫 mini沖左1200ml就要除垢
pixei就4000ml
寫番好似pixei仲抵用?
其實唔想咁棉

用普通打奶器都夠
宜家回收capsule 冇著so

回來做咩
有無咖啡保温杯推介
想沖定拎出街飲
原來pop
有啲capsule沖唔到..
沖到
啲店員講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞