[威士忌29]儲左三年錢終於有得去whisky now(19/3/23)

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
呢到威post嚟
我無飲開同無研究開Brandy唔識答
人頭馬嘅咩level出品先
$400買XO應該不太可能,應該係VSOP嚟?
如果係舖頭應該安全啲

戴頭盔先,無飲開,純推斷
呢個post頁頭某舖嘅價格參考
如果係VSOP,其實唔差好多,有懷疑唔好慳幾十
如果係Club,就自行判斷真偽了,有時水貨可以平一截
如果係XO,應該假喇
飲地圖T10唔辣
想請教下各位巴絲雪莉桶威士忌入門酒款 >$1000 用黎送禮用 有咩推薦 麻煩大家解答thanks
想試下blue
可以換酒
琴日再試多次,飲2cl加一兩滴水,己經飲完,對blue嘅印象好咗少少,不過gold依然唔太啱我口味

ching如果鐘意smoky嘅可以買blue(入咗口覺得有陣正露丸味, 有錯請其他chubg指正)

再smoky啲就ardbeg
我搞錯咗xo同whisky。我再睇睇係乜牌子先,唔該大佬
Remy Martin 人頭馬 本身係Cognac牌子,即係特定產區嘅Brandy
Cognac通常會細分唔同Level,VSOP XO比較常見

Btw今時今日軒尼詩XO都唔好飲,VSOP可以免了
除非朋友飲開呢開呢款,否則建議+$100買Whisky普飲款
軒尼詩 12 Whisky我見特價2-300我今晚再睇睇
唔太明咩係軒尼詩12whisky
Btw如果最後想轉買whisky,頁頭有推介酒款同舖頭
有冇知呢隻京都 whisky 得唔得?

Plz don’t…..
想問Glenfiddich 18 新舊版有分別嗎,如果分別,係咪舊比較好,想送俾人但唔識 唔該ching!
未試過pair住對比
不過我估分別唔大
想問吓如果想買支個樽寫咗2001年嘅有咩選擇?筆直3000以下
想買定支等個仔結婚開,佢01
日威好多都係偽日威
平野一律建議飲蘇威

利申呢支唔識
This new Kyoto distillery brought its first whiskeys to the Japanese market in 2021. Since the own whiskeys from the distillery are not yet 3 years old for sale, the whiskeys were imported from Scotland. The special trademark of the distillery is that the bottles have a textile bottle label.

偽日威 NAS 其實真係唔建議
咁好多
花格family cask呀 大大隻
台仔個kavalan 大家有無飲過
有 飲過no1 2 同triple sherry
我覺得呢個牌子係幾高汁
Triple sherry 好似好正咁

係yt 睇完之後心郁郁想試 但係少飲威 驚飲唔晒
係唔錯
香味嚟講呢支酒係做得數一數二出色
實際品飲會有啲落差
係會飲到sherry桶嘅蛋糕 creamy味嘅
而且 我成日都覺得kavalan嘅酒係有種好iconic嘅酒精辛辣感
而呢枝都唔例外
Btw 當時我好似係同glenallachie 12一齊飲
確實有啲被比下去
飲開歐洲揀果d single cask
果d都唔錯
我覺得係熱帶加速熟成 始終都係smooth唔到個酒精感
但我覺得好撚正
即係我鐘意個一入口就好清楚嘅酒精感
即係起碼我一入口我知自己飲緊kavalan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞