[威士忌29]儲左三年錢終於有得去whisky now(19/3/23)

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
有冇ching係下面個網買過威士忌?
https://thesinglemaltshop.com

剩係見ups 國際運輸
網站只要寫寄烈酒 ups呢類公司就會照報關 然後送比你個時會收埋稅
如果係真嘅,師兄識飲
唔睇廠,見到寫係30都知貴野
各位師兄 啱啱買咗支Macallan開唔到瓶軟木塞好緊 有冇咩辦法

都係倒轉支酒 比個塞掂到小小酒液 濕濕佢就蚊出來
咁多位師兄有冇1000左右嘅可以推介俾小弟試下

利申:已試響,余市,Macallan,The Glenlivet,GLENFIDDICH,singleton

喜歡余市,Macallan Double Cask(singleton 18就淨係聞過好吸引咁,但無飲到,singleton 12就飲過麻麻地)

求推介

大家對呢兩支有咩評價?
建議井多少少每個牌子嘅年份
我覺得可以再試試glenallachie 12 15
個人極力推薦呢個牌子嘅酒
或者試吓煙勳泥煤嘢
我個人幾喜歡ardbeg uigeadail
泥煤飲過big peat同Lagavulin 16各飲過一杯,我諗泥煤嘅應該唔係幾岩我

飲過
無年份響
Macallan Sherry Oak 12/18 Years Old
Macallan double cask 12
The Glenlivet 13(完全唔識欣賞,搞到仲有支15放左係到唔敢開)
Glenfiddich 15
印象中好似飲過無年份白州/山崎,但無咩記憶點

原本因為係飲過舊版Macallan Sherry Oak 18先開始試下
但現在Macallan個價太貴同新版個水準好似直頭係另一回事咁,係Macallan double cask 12反而仲似樣
Ancnoc 18 唔錯 不過sherry左d cover左佢bourbon出果d fruity
所以我推介12多d

老納呢支16就未飲過唔係好答到
glenlivet 13係台灣果支? 紫紫地色?

果支sherry得過火 直頭中藥
15係邊支? 都係台灣?

around 1k 想搵d係sherry/bourbon style?
glenlivet 15都係台灣

sherry/bourbon style都無所謂
Glenmorangie signet 幾朱古力 幾有趣的作品
Clynelish IB 200x果d開名 都可以試下 唔錯的 香港都有人包左桶
Glendronach 18
Glenallachie 15
Ben nevis 10
等都係唔錯嘅酒
有朋友紫色個支13開瓶一年後請我飲
其實幾好飲,只不過係幾舊水嘅野值唔值得放一年等
如果屋企唔算多酒,唔好買住
無年份響有好重蜂蜜糖漿味,飲落酒精感唔重
我覺得1k 買響都唔錯
如果你要蜂蜜 糖漿咁嘅味
好多威都比到
例如 balvenie 12
想試 Breath左一年的glenlivet 13
明明唔飲酒 睇左MC JENG啲片
屎忽痕買左支whisky(都係百幾蚊)
飲左幾啖就無飲
室溫擺可以放幾耐?
烈酒可以擺好耐
唔好曝曬受熱、唔好吹冷氣、唔好打橫放、唔好買百幾蚊(多數唔好飲)
基本上可以無限擺,不過始終瓶內有空氣,水松木塞唔係100%密封,擺得耐會影響水位同味道唔同
百幾蚊飲過唔岩,咁可以考慮溝下soda / Tonic呢啲基本mixer,同fd食飯好快清樽
wn咁勁
點搞 儲唔切錢喇

執到平嘢 想試好耐
歐洲巴打?

mortlach 16聽講都唔錯
有dd honey 又有d meaty嘅感覺
就係想試下咩叫meaty
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞