[威士忌29]儲左三年錢終於有得去whisky now(19/3/23)

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
婚禮用?
如果無人飲開酒,買cask strength 可能無人識欣賞
買啲Vintage Batch好啲,Eg. Glenrothes 2001, Lagavulin Distillers Edition 2001或者其他Distillers Edition
酒精度aim翻50%樓下,婚禮用應該會適合啲
唔知係咪酒樓知種嘅話,避揀花香型,揀翻Peat or Sherry會好啲,濃味啲,啲人中式婚禮揀干邑其中一個原因都係因為甜,頂到濃味中菜
等睇list先
見到有枝 響 碧Ao
寫到明5枝溝埋 咁仲算唔算日威
想問下有無大神知道大摩炒緊乜春 典解貴左咁狠多
碧AO World Whisky緊係唔係日威喇
但有良心,話比你聽係World Whisky,唔係扮自己係日威
呢加有咩酒唔炒架

加息貴嘅跌左
但平嘅普款又成本上漲加番
岩岩行入酒行 一望仲貴過支老麥 傻L左
邊支
本身諗字搵支大摩18 典知個哥仔話無貨好耐
望一望支大摩12 15 標到7舊幾 千鬆

我當堂嚇一跳 然後得啖笑
唔係因為似普洱咩
新手入坑,近期通關係DUTY FREE 買左Balvenie Creation of Classic, Dewar's 18, Macallan Quest, Ballantine's 17。再上whisky key 買左ardbeg 10, glendronach 12, Balvenie 12 double wood.

個人偏好花果香蜜糖味,又SMOOTH嘅做EVERYDAY WHISKY,支dewar同balvenie 好啱飲。
請問有冇其他類似哩兩款推介?
好貴
Glenallachie 15
Glenallachie 10 batch 8 (我會揀呢支)
聽人講就係因為味道夾到,當然都有營銷部分
似普洱就未聽過
唔熟cognac,有無師兄識?

自己飲過嘅唔多
舊嘅大batch Cognac會比較甜同強勁青提
新個啲大batch就Oaky似木頭水加甜

只飲ib small batch or single cask brandy或者舊邑
利申兩樣都飲得少
試下 Glenfiddich 18/glenmorangie 18/9
平d可以試ancnoc 12/linkwood 14 花與動物
似普洱可以扮cognac
Thanks Ching.

上網買嘅話,whisky key同醉馬嬲係咪算最抵?
謝寶玉巴打解答
之前試過枝JLP舊酒
甜到食Hi Chew 咁
想請教下咩係Batch好似Glenallachie 10 batch 5同8 有咩唔同
Batch係批次 batch 8新出 batch 5係早幾年出
亦都無追返舊batch嘅需要
價値 不及個差距
通常各有各平嘅酒款
不過以我都係新手嘅經驗講,有時買酒包括埋service, 或者佢嘅推介,經驗可以幫你慳到嘅錢絕對超過嗰幾十一百差價。
係咪通姦D犯黎掃?
去日本旅行順便帶酒番黎,呢支歌仔仲有無得唱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞