[威士忌29]儲左三年錢終於有得去whisky now(19/3/23)

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
支ardbeg冇乜peated,唔係而家嘅style,好balanced好果。呢啲一支都冇試,但最x難飲係club qing支bbr 1972 glen grant,最抵飲abyss支1990 rosebank
我飲到最好嘅係JDD 枝wf94 st. Mag

Btw,下面呢枝印象都好深刻,非常elegant 嘅old sherry, 但個廠真係第一次見

呢支都想試嘅
不過無肝
我覺得其實大部分50 60s old sherry都大同小異,試一支半支甚至如果屋企有既話唔試都冇損失
不過呢支73

但都真嘅 特別係gm果d
但冷門廠先平飲到舊sherry
個人冇太偏好舊sherry,反而尋日飲支brora 1981 26yo同PE 1979 21yo 都係sherry會有返D酒廠特色我會更鍾意
brora尋日飲左支25yo sr2008
唔算太鐘意
但我好鐘意clynelish
peat嘢尋日接近無掂過
只係飲左支brora同支78 caol ila
支68bowmore fruit到咁 唔計!
乾晒塘,要節衣縮食返一兩個月先

但下個月就有whisky fes

不過我呢個諗住入去行個圈 飲下普款 等masterclass算
清好富貴
飲 Largiemeanoch嘅未回覆post者
就算有5ml賣都飲唔起
我有FD晏左到想飲白bowmore都賣晒,諗住痴黎聞下都冇機會
只係見到朋友飲完Largiemeanoch嘅聖人mode樣
By the way 我到而家都唔明到底JDD排咁長龍有乜寶
boooooooooooks of kells
一之過出13支
癲到

仲未計其他rare嘢
例如 bunnahabhain aa 1968 wb>200 vote 都接近93分
高過佢嘅都唔夠10vote

仲有第一版Redbreast dream cask
wf95 highland park
有乜寶都好,有長龍我就不了,反正太rare都無錢飲
裝住杯嘢飲住排先係正解
邊隻水加落威士忌最好
LM
咁有研究真係點識

蒸餾水應該最少影響
Whisky now 見到好多人都有條帶綁住個杯好正啊
問人話係之前event 送,唔知有無得買
見到有人用尼龍線整左個

通常酒展會有送杯都有送嘅
不過近排好多送glencrain mini
果條狗帶幾年冇去event唔見左嚕,你去黎緊果個whisky fes應該包埋
請問Whisky fes 係咪全部都係廠同代理擺?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞