[威士忌29]儲左三年錢終於有得去whisky now(19/3/23)

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
勁垃圾
Whisky now 其實係點?新手想去見識下
想知喺機場禁區duty free 買兩支whisky洗唔洗都要交稅
法律上每人1L烈酒QUOTA
一個酒展, 會有唔同吧/店/甚至愛好者擺booth 去賣一dd酒
會見到好多rare item呀
新手肯做功課都會飲到好多好嘢
https://www.facebook.com/WhiskyNow
可以睇下佢地fb 有介紹有咩參展商 同有咩highlight酒款
你有自己的杯 知自己鐘意飲咩 其實就去得過見識

https://news.mingpao.com/pns/%E5%89%AF%E5%88%8A/article/20200101/s00005/1577817816514/wine-%E3%80%8C%E5%8E%BB%E5%95%86%E6%A5%AD%E5%8C%96%E3%80%8D%E9%85%92%E5%B1%95-%E5%A8%81%E5%8F%8B%E8%81%9A%E6%9C%83-%E9%BD%8A%E6%AD%8E%E7%8F%8D%E7%A8%80%E6%BB%8B%E5%91%B3
多謝你
去買飛前問下間嘢仲有無

之前八過下有d舖好似都無飛/得好少了

希望wn見到大家
有冇今年推介 新手想試下去
請問有冇師兄知荃灣西站附近邊到有威士忌杯賣?
鬱金香形個D
你想要推介酒款?
你鐘意咩廠?
廣益堂應該有掛

剩係飲過幾支 幾鍾意the fujisan嗰支
UM.....
我唔算勁熟日威
但呢支應該係果d偽日威嘢來
Blend whisky來
想去之前wn之前 都有幾多嘢要學下
建議去bar飲下d beginner set 掂過下唔同風味先
再唔係之前都仲有whisky festival 海景嘉福
應該會有d 原廠搞master class
好 唔該你
仲有飲過下d咩款
建議搵d fd有興趣就一人一支 揀下唔同廠 ob 然後每人搵資料講自己拎果支酒廠特色 歷史
然後一齊飲咁會學得快 又唔會太悶
再唔係落bar 試下beginner set
月頭去左大阪一轉,買左支山崎12返黎,覺得隻拖肥糖好出,好滑,自此注意多左日威,叫fd幫手係日本托左支hibiki blender choice,覺得係好飲,但都係鐘意山崎12多啲。

前排日本代購左白州12同響2022se, 唔知好無飲

聽日準備去買WN飛有無邊隻可以推薦到時3月去飲
Balvenie 12 double wood 都覺得唔錯
毒撚0朋友 準備落bar試
飲哂當日D日威單桶
已貼左出來的數量唔多
駒岳white oak
白洲單桶1990
chichibu 澳洲包桶

我估之後應該仲有

不過飲哂就應該破硬產

150蚊門票就唔係貴
不過 到時個場好大機會7國咁亂
唔識揀就真係檔檔問人 除非你好捨得比錢飲喇
如果唔係無人guide就真係麻煩d
不過 出左full list之後響度討論/google search下review 睇下分都可以做下學習
到時 mon po,跟大家學野
自己都有另外買Talisker Storm, Laphroaig 10, 碧AO, 富士山麓黑牌,我自己鐘意最後個隻

呢d時間試多d先lor
最多走寶架者
我估wn都無咩嘢特別伏 出現得多數有原因
最多係:80s bowmore soap唔係個個岩
有冇人玩開No age statement?
samaroli果支?
定講飲開nas嘢
teeling 都係中高年份單桶好飲d
呢d普款唔係果回事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞