[威士忌29]儲左三年錢終於有得去whisky now(19/3/23)

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
我都填左 佢過左幾日send返email比我好似話6月1先有qr code 係咪個個都係咁
12有冇咩評價?
sor,好似習慣性用咗白蘭地思維。白蘭地幾舊水貨色真是難飲到爆。但威士忌幾舊水可以幾好飲。
K11 Musea佢擺pop up store時試飲過佢支新12
花香同蜜糖為主,新版blend多咗sherry但味道上無乜印象了
正常唔係難飲,但好唔好飲就主觀口味,佢都係啲輕盈嘅野嚟
聽講singleton枝貴腐桶唔錯易入口
入門/女仔飲幾好
覺得12好過12CS(新)
12有輕柔sherry帶住一絲fruit
去親偉成都見人買singleton
咁廣告係有威力嘅
飲完一支Glenallachie 15
下支sherry 上 Glenlivet 14 Sherry cask 定上GlenDronach 18好
Glenlivet 14 sherry cask 我見偉成好似有
老納18 WF 試過好正
老納18啦
你叫得春天銀行
你竟然飲livet d 普飲!?
Glenviet 14同Glendronach 18唔同價位喎
銀行無錢
買到就係
以前我年年都去日本住一個月
都係係amazon 買枝酒係當地飲, 同帶一枝返屋企
果陣d 咩響同山崎平到不得了
d 人吹奏響17 , 果陣我當普通酒咁飲, 有時加落咖啡飲添

而家真係唔捨得買
你個名

你應該認錯人
雖然以前都有入威士忌post, 不過我幾年無飲過威

之前移民, 一次過偷運晒成櫃既 威 同 XO入境
最近拎返出嚟飲先發覺全部變晒味 d 貴野全部化水

所以入嚟睇下最近有咩威
飲開咩廠
咁又無乜偏好, 咩廠既威都有飲, single 又好 blend 又好
係頂唔順泥煤味例如 Uigeadail, 其他都okay
好記得飲剩半杯訓著咗, 第2朝起身見到杯底有堆黑色煤渣
想問吓點解會變味?
我問過人,佢哋話就咁放喺度都OK ?
短時間一年半載梗係無咩野

長時間既話, 本身個木塞都會爛, 即係到你想拎出嚟既時候, 個木塞斷開兩截, 仲有半截塞係樽口, 到時唔知點算既話, 一野將個塞推返入個樽, 就會發覺成枝酒都係木碎
我果d 開過擺咗好耐, 講緊幾年
基本保存放陰涼位置打棟就ok
想keep得好啲,瓶口位包paraflim,通常見人淨係包瓶口,我會包曬成個seal
減少個木塞接觸空氣,同減少支酒水位蒸發

睇下你信唔信未開嘅威有瓶陳
如果信,理論上支酒雖然未開,但始終唔係100%罐頭咁密封咗,所以可能好似紅酒咁瓶陳都唔定
係好係壞直至開嚟飲之前都唔知

本身開咗瓶嘅話,水位越低,入面空氣就越多
擺得耐自然會氧化變味,但呢個「變味」係中性
有啲味無咗,自然有其他味會出嚟
不過擺得過長就可能走味
但飲過某啲擺超過一年嘅野,水位得一半,又幾好飲
不過50%以下,開咗擺一年我諗都好盡
斷塞真係好煩
Harbour inn 仲未開番,Ching 幾耐之前去?

Lochside hotel 好食喎
19年
萬分感激 咁詳盡嘅講解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞