【哲♂學 :) 】電腦壞了不要隨便拿去修,否則.......

1001 回覆
998 Like 49 Dislike
開頭仲以為臺灣佬寫臺灣故,頂!你加香港兩個字落去又話香港,但係又唔貼近香港既意境.
第一次追沙士巴既故
幾中意依種風格 幾特別
l個m支持下

不是hehe,是哲♂學
沙士既故先正評
係咪我問題 硬係覺得有啲蝗語,尻槍、美人兒、之類
係我開始分唔清書面語定點

內地沒人會講尻槍的,這我很肯定

大陸係講開擼管
尻槍就台灣嘅

其實蝗唔蝗語都無乜問題
講故台咁撚free

蝗語不蝗語其實問題很大,在兩登一用基本上就是死罪,所以我都會避免使用。
Lmlmlm 好耐無追過故

追尋哲♂學人生
天黑讀者留名

老讀者啊
今朝留完名 而家就有文啦

基本上每天都會有一更的
皮已正
樓主文筆好好

謝謝支♂持
一起身就當早餐咁食左個故,好味
新讀者

睇完文,少少意見

樓主應該成日睇台灣嘅文章,所以文筆都完全係台灣風格。好多香港日常生活唔會用嘅,例如修(修理)、美人兒(美女)、尻槍(打飛機/自慰)、緊張兮兮(緊張)等等,我作為讀者就咁睇,其實幾唔習慣,而且呢種寫文嘅風格偏向新一代台灣嘅作者、又同以前張曉風或者白先勇好唔同,九把刀都唔會用呢類字

美人兒嘅兒化音同樣係普通話變出嚟,美人/美女已經足夠,但係以言入文,就將平時寫文都唔會寫嘅「兒」,寫埋出嚟

其實係因為我覺得呢類台灣字好怪,將普通話寫埋落文度更加奇怪,如果可以寫返啲貼近香港風格嘅故就更加好

其實嘛風格就是作者選擇傾向,好比是愛用哪些字詞之類的,我一個經常在內地進出,愛看台灣文的香港人,寫東西自然會受生活環境和習慣影響,出來的文章也有三者混合的傾向。

不過風格也沒什麼優劣好壞之分,只有讀者愛不愛看,再者就是我個人的名氣高低與否,高人氣人家會說是你的風格本來如此,受人追捧。低了基本寫什麼都錯,寫什麼都被罵 因為大家其實都只認名牌。

好比荷李活的鬼才導演塔倫天奴熱愛港產片,特別是把邵氏武打片的元素加到電影裡,喜歡他的人會說cult味十足,不喜歡的就是說他拍了個合成獸怪胎出來。
lm
買齊巴打天黑1-6

太感謝了~
唔洗理其他人講咩,個個一樣文筆,咁做咩要咁多作者。倪老匡話齋,故仔得兩種,好睇同唔好睇,樓主lee 個故暫時一定係好睇果種。

意見還是要聽的,不然就跟變得跟老屎忽一樣故步自封了。
天黑既作者 ?

支持

是的
好看
唔洗理其他人講咩,個個一樣文筆,咁做咩要咁多作者。倪老匡話齋,故仔得兩種,好睇同唔好睇,樓主lee 個故暫時一定係好睇果種。

無人可以討好所有人,擇善固執/固步自封都只係差三隻字。總之你有你自由,啱睇咪睇,唔啱睇就上一頁
lm

無人可以討好所有人,擇善固執/固步自封都只係差三隻字。總之你有你自由,啱睇咪睇,唔啱睇就上一頁

當然,不斷檢討,力求進步實無錯
其實想問書面語係咪你既風格?
小小意見 回讀者都係用書面語 覺得好似冇咁有親切感
令我諗起油光滿面既毒撚
成個形象係小肥毒撚面上刻住猥瑣
沙士
Lm
lm睇故
Lm 幾好睇
老沙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞