做左3年小學it佬,你問我答

395 回覆
51 Like 3 Dislike
Btw 副修it但好多野都唔識 實習果陣有次好似學生開flash開唔到 問it哥哥先知原來要係內聯copy個save去桌面開先開到

好多時想上堂前試下點教 但個電腦室永遠有人上堂 連放學都有人 得小息食飯時間可以試

巴打,今年林奠開多左好多位,你可以再試下,呢行好需要有心教既老師

已經28 再寄信驚做個冇經驗老師比人笑

教師 同 護士 機倉服務員 收銀 家務助理 一樣屬女性工種
男人老狗做教師已經值得畀人笑

做過三個月 s 字頭 pt

校長室係咪係樓主後面
我都有幾個fd做緊學校it,屌極都唔醒,而家差唔多4年

巴打唔好屌我,我已經醒啦

睇你都好似有主動學野,都算有收穫(又食到miss)
我果幾個fd就真係日日hea
router switch果d都唔識set
識幾句linux command日日打飛機當自己it好勁

即係我唔敢講d咩,我幫學校救過起過執過唔少野,佢地當我神咁,但我知自己對比出面是零
你叫你d fd 諗下十年後點 做人咁頹真人木

如果你把自己擺在菜市場上
你就只值20元錢
如果你把自己擺在博物館裏
你就值2000元
如果你把自己擺在古董店裏
你值200000元

我好明白,所以佢地讚我個陣我都咁樣應佢地,我係學校就叫叻,出到去屎都不如
樓主同miss女友 人工差咁遠
你同佢有咩感覺
唔覺得差太遠咩

一齊前大家都知道,大家家底都係好窮都似,所以分別唔算大
做過三個月 s 字頭 pt

校長室係咪係樓主後面

我係學校四圍浮游做野
學校d機係唔係全部都開心版?

唔係,完老正,一係就 free trial

學校d Windows 幾蚊個CAL洗鬼用開心版
學校d機係唔係全部都開心版?

唔係,完老正,一係就 free trial

學校d Windows 幾蚊個CAL洗鬼用開心版

通常買機都跟埋
請起買機,我將學校新買既機轉哂SSD,DATA放哂落SERVER
想問你係咪睇到每個老師既電腦,上過咩網?

如果係,佢都會上咩網多,洗唔洗報比校長講

wifi 連係咪又會睇曬?

冇特別去睇,睇你學校有冇裝D咩去睇,正常就唔會睇
但可能會BLOCK左某D網,例如學生打機網,甜網咁

你冇用proxy ?
想問你係咪睇到每個老師既電腦,上過咩網?

如果係,佢都會上咩網多,洗唔洗報比校長講

wifi 連係咪又會睇曬?

冇特別去睇,睇你學校有冇裝D咩去睇,正常就唔會睇
但可能會BLOCK左某D網,例如學生打機網,甜網咁

你冇用proxy ?

冇用,呢間野連vlan都冇
我又做左tss 差唔多3年
貪佢肯批假,一路做一路考紀律部隊,今年終於都可以脱離

巴打恭喜哂,用得脫離,我諗你既感覺同我差唔多
TSSO HERE

係呀,係學校好似好威咁自己管晒成個server,network,media
但係其實拎出去同人比自己每樣連半桶水都算唔上
雖然有個濕9 degree,不過有同冇好似差唔多

有得睇晒已經好好, 大公司可能連睇既機會都冇,樣樣野都有專人負責
你學校有冇好嚴格要求你唔可以同女學生獨處

有,但有時冇得避,自己要小心就真
試過有個女同學我返工成日撞到佢,成日拍我又同我傾計,轉個頭仲講笑同佢d同學講我老強佢,好彩我早聽到認真屌鳩佢一獲,唔係我真係仆街,d細路女貪玩鳩up可以好離譜

之後我轉左返工路線

字面解釋?
題外話,小學至中學都好鐘意見到it佬
因為要搵佢地上黎代表我地距離上堂既時間又遠左
Btw以前有年做學生會成日要搵個it哥哥幫手整技術野,grad個陣係教員室見到佢,想搵佢影張相都reject左我地 話唔可以同學生影相,會俾學校話
其實好想講聲多謝,佢個位就係一樓,但成日撲上撲落,上黎㩒兩個制又落返去 成日都覺得佢地好辛苦又慘,因為佢地都好少講野,唔似得小學生可以一齊玩,中學成間學校都女仔,偏偏除左呀sir就得佢一個男人

係呀,係學校好似好威咁自己管晒成個server,network,media
但係其實拎出去同人比自己每樣連半桶水都算唔上
雖然有個濕9 degree,不過有同冇好似差唔多

今個學年買左成百部ipad 玩撚死我咁濟

我做左兩年每個學生一人一機,仲爽
巴打恭喜你脫苦海
學校條數太細 不過入得學校 好多時都要做埋其他野
拍片 教學生

Btw樓主轉行啦
你學校有冇好嚴格要求你唔可以同女學生獨處

有,但有時冇得避,自己要小心就真
試過有個女同學我返工成日撞到佢,成日拍我又同我傾計,轉個頭仲講笑同佢d同學講我老強佢,好彩我早聽到認真屌鳩佢一獲,唔係我真係仆街,d細路女貪玩鳩up可以好離譜

之後我轉左返工路線

字面解釋?

即係同佢講呢D唔可以拎黎講笑咁,再講會有咩後果之類
題外話,小學至中學都好鐘意見到it佬
因為要搵佢地上黎代表我地距離上堂既時間又遠左
Btw以前有年做學生會成日要搵個it哥哥幫手整技術野,grad個陣係教員室見到佢,想搵佢影張相都reject左我地 話唔可以同學生影相,會俾學校話
其實好想講聲多謝,佢個位就係一樓,但成日撲上撲落,上黎㩒兩個制又落返去 成日都覺得佢地好辛苦又慘,因為佢地都好少講野,唔似得小學生可以一齊玩,中學成間學校都女仔,偏偏除左呀sir就得佢一個男人

其實好多學生都知我地好慘,我做緊個間又冇話唔俾,只係唔係留聯絡係冇問題

各種奇怪既要求真係玩死人

一句埋黎,唔理你咩方法,同佢拆掂佢
最慘有時你同佢地講佢地唔明,雞同鴨講
學校條數太細 不過入得學校 好多時都要做埋其他野
拍片 教學生

Btw樓主轉行啦

已經決定左轉啦,多謝巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞