做左3年小學it佬,你問我答

395 回覆
51 Like 3 Dislike
咩s字頭咁隱晦
環畜丫麻
專老點乜柒都唔識既畢業生

想當年我就係果D傻仔

唔好提
做左兩個月即刻走人
巴打咩學歷。同埋邊度知學校請人

未入前IVE HD,其實周圍都有,明報JUMP又有,教協又有,不過老老柒柒未入行唔好入,入都唔好搵S字果間,搵直接學校請

S 字頭無病假,星期六唔去佢地員工大會扣人annual
痴撚線

果個員工大會鳩到唔鳩,最憎佢係,有咩事落CALL唔撚理你,答你既都係GOOGLE到既野,屌就係搞唔掂先落CALL。最後都要自己搞掂我做咩要俾佢食水

Speedy? 怕咩開名

間野好撚多連登仔

見到又可以做到啲乜?

利申:脫離左幾年

我做左一年知自己傻仔就走左
咩s字頭咁隱晦
環畜丫麻

係咪即係獵頭公司
咁其他邊間好 岩岩搵左adecco幫手搵工
題外話,小學至中學都好鐘意見到it佬
因為要搵佢地上黎代表我地距離上堂既時間又遠左
Btw以前有年做學生會成日要搵個it哥哥幫手整技術野,grad個陣係教員室見到佢,想搵佢影張相都reject左我地 話唔可以同學生影相,會俾學校話
其實好想講聲多謝,佢個位就係一樓,但成日撲上撲落,上黎㩒兩個制又落返去 成日都覺得佢地好辛苦又慘,因為佢地都好少講野,唔似得小學生可以一齊玩,中學成間學校都女仔,偏偏除左呀sir就得佢一個男人

其實好多學生都知我地好慘,我做緊個間又冇話唔俾,只係唔係留聯絡係冇問題

我以前做學校班學生可以一堂時間打亂成個 KB d制
做緊tss條o靚
做左兩年轉左一間
8.5k->11k
等緊林鄭派果25k等加人工
我個大佬做左9年 最近裸辭左

巴打唔係想轉做老師既話,快D脫離啦

做老師就一定無機會
同班細佬玩好開心
依年D六年級我第一年入黎就好FD
題外話,小學至中學都好鐘意見到it佬
因為要搵佢地上黎代表我地距離上堂既時間又遠左
Btw以前有年做學生會成日要搵個it哥哥幫手整技術野,grad個陣係教員室見到佢,想搵佢影張相都reject左我地 話唔可以同學生影相,會俾學校話
其實好想講聲多謝,佢個位就係一樓,但成日撲上撲落,上黎㩒兩個制又落返去 成日都覺得佢地好辛苦又慘,因為佢地都好少講野,唔似得小學生可以一齊玩,中學成間學校都女仔,偏偏除左呀sir就得佢一個男人

其實好多學生都知我地好慘,我做緊個間又冇話唔俾,只係唔係留聯絡係冇問題

我以前做學校班學生可以一堂時間打亂成個 KB d制

咁撚暴力,冇老師屌鳩佢地?
做緊tss條o靚
做左兩年轉左一間
8.5k->11k

做老師就一定無機會
同班細佬玩好開心

我明白對學生係好開心,我都係...
但......
最大既得着係咪識到女朋友?

都唔係,我覺得學識點樣做人同埋出黎做野要點,自己要堅持D咩價值觀更重要。

點樣叫識做人
有冇例子講下
你同ta 校務處班人個d會唔會特別fd
會唔會埋校長/副校堆
it好似成日與世隔絕咁

都唔係,我覺得學識點樣做人同埋出黎做野要點,自己要堅持D咩價值觀更重要。

點樣叫識做人
有冇例子講下
會唔會埋校長/副校堆
it好似成日與世隔絕咁

高層應該只會當it仔卒仔/狗咁看待
唔好以為做教育就好人 做得高層大多都...
做緊tss條o靚
做左兩年轉左一間
8.5k->11k

做老師就一定無機會
同班細佬玩好開心

我明白對學生係好開心,我都係...
但......

年年都有得升 但唔會好高
同埋如果我走埋無人識學校D野會好大獲(好似係
同事都幾好人既 係好撚多野做姐

點樣叫識做人
有冇例子講下
會唔會埋校長/副校堆
it好似成日與世隔絕咁

例如,人地搵你做野,點樣好細心咁幫人諗埋點樣做得好D,俾埋建議人地咁樣做好唔好,DEMO哂幾個唔同既方案陳述利害再等人慢慢揀,快手做野人地一講就明。
人事上就唔好因為埋堆就講人事非,點樣教好學生,要多溝通,咁樣先做到野。
我係俾人話我係另類既IT撚,好撚多野講,好撚主動,唔撚埋堆。
同呢位校長都算FD,但我只會話佢係好老世,唔係好既教育家。

巴打個諗法好似我以前,走唔走都諗間野
其實呢個世界冇話冇左邊個唔得
ANYWAY最緊要自己開心

你岩 留多年睇下環境算
做過2年ita
其中有間ita做tss既野
果年學左都算多野
而家出左黎做it support
lm
學校條數太細 不過入得學校 好多時都要做埋其他野
拍片 教學生

Btw樓主轉行啦

已經決定左轉啦,多謝巴打

諗住轉咩
咩s字頭咁隱晦
環畜丫麻

係咪即係獵頭公司
咁其他邊間好 岩岩搵左adecco幫手搵工

其他唔清楚但應該都會俾環畜好...剩係識老點 乜柒都唔識。
拍片 教學生

Btw樓主轉行啦

諗住轉咩

出黎搵公司撈IT SUPPORT,或者跟朋友做P仔

你岩 留多年睇下環境算

得閑就學多幾樣野,我今年拎左first aid,degree,仲學左唔少英文

同NET TEACHER傾計學到好多,佢地好好人,當你小學雞咁教下你
女友係咪老師?會唔會因為佢高人工過你而有啲自卑?

拍片 教學生

Btw樓主轉行啦

諗住轉咩

出黎搵公司撈IT SUPPORT,或者跟朋友做P仔

建議唔好做support
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞