做左3年小學it佬,你問我答

395 回覆
51 Like 3 Dislike

出黎搵公司撈IT SUPPORT,或者跟朋友做P仔

建議唔好做support

多謝你先巴打,可唔可以講多少少?
女友係咪老師?會唔會因為佢高人工過你而有啲自卑?

加油呀巴打

一定會,多謝

香港人既價值觀 生存到而家日日夜夜比環境洗腦 好難唔自卑 我既話

香港人既價值觀 生存到而家日日夜夜比環境洗腦 好難唔自卑 我既話

我咁睇啦,錢係重要,但起碼我同女朋友都覺得唔算最重要
我成日話佢,你做老師記住唔好做到果D仆街咁,係叫做高級又點,垃圾人品,唔會俾人睇得起。
題外話,小學至中學都好鐘意見到it佬
因為要搵佢地上黎代表我地距離上堂既時間又遠左
Btw以前有年做學生會成日要搵個it哥哥幫手整技術野,grad個陣係教員室見到佢,想搵佢影張相都reject左我地 話唔可以同學生影相,會俾學校話
其實好想講聲多謝,佢個位就係一樓,但成日撲上撲落,上黎㩒兩個制又落返去 成日都覺得佢地好辛苦又慘,因為佢地都好少講野,唔似得小學生可以一齊玩,中學成間學校都女仔,偏偏除左呀sir就得佢一個男人

其實好多學生都知我地好慘,我做緊個間又冇話唔俾,只係唔係留聯絡係冇問題

我以前做學校班學生可以一堂時間打亂成個 KB d制

德國瘋小孩
冇甜野share?

專做support 冇前途 不過睇你自己對邊方面有興趣
System ,network and programmer
題外話,小學至中學都好鐘意見到it佬
因為要搵佢地上黎代表我地距離上堂既時間又遠左
Btw以前有年做學生會成日要搵個it哥哥幫手整技術野,grad個陣係教員室見到佢,想搵佢影張相都reject左我地 話唔可以同學生影相,會俾學校話
其實好想講聲多謝,佢個位就係一樓,但成日撲上撲落,上黎㩒兩個制又落返去 成日都覺得佢地好辛苦又慘,因為佢地都好少講野,唔似得小學生可以一齊玩,中學成間學校都女仔,偏偏除左呀sir就得佢一個男人

其實好多學生都知我地好慘,我做緊個間又冇話唔俾,只係唔係留聯絡係冇問題

我以前做學校班學生可以一堂時間打亂成個 KB d制

德國瘋小孩

專做support 冇前途 不過睇你自己對邊方面有興趣
System ,network and programmer

明白,多謝意見
最大既得著係咪識到女朋友?

都唔係,我覺得學識點樣做人同埋出黎做野要點,自己要堅持D咩價值觀更重要。

點樣叫識做人
有冇例子講下
你同ta 校務處班人個d會唔會特別fd
會唔會埋校長/副校堆
it好似成日與世隔絕咁

例如,人地搵你做野,點樣好細心咁幫人諗埋點樣做得好D,俾埋建議人地咁樣做好唔好,DEMO哂幾個唔同既方案陳述利害再等人慢慢揀,快手做野人地一講就明。
人事上就唔好因為埋堆就講人事非,點樣教好學生,要多溝通,咁樣先做到野。
我係俾人話我係另類既IT撚,好撚多野講,好撚主動,唔撚埋堆。
同呢位校長都算FD,但我只會話佢係好老世,唔係好既教育家。

校長都系打工
早幾有報道日幼稚園畢業當日
校監兜走校長+幾個撐佢既教師

學校 系 教統局 既延伸
教統局 系 建制
學校點會唔系建制

校長都系打工
早幾有報道日幼稚園畢業當日
校監兜走校長+幾個撐佢既教師

學校 系 教統局 既延伸
教統局 系 建制
學校點會唔系建制

教育呢行真係得返唔多正常人
做過兩年
學嘅嘢出面真係冇乜用
同埋學校是非真係唔會少過出面公司
人情冷暖
做過兩年
學嘅嘢出面真係冇乜用
同埋學校是非真係唔會少過出面公司
人情冷暖

感觸良深
我都有幾個fd做緊學校it,屌極都唔醒,而家差唔多4年

巴打唔好屌我,我已經醒啦

睇你都好似有主動學野,都算有收穫(又食到miss)
我果幾個fd就真係日日hea
router switch果d都唔識set
識幾句linux command日日打飛機當自己it好勁

即係我唔敢講d咩,我幫學校救過起過執過唔少野,佢地當我神咁,但我知自己對比出面是零
你叫你d fd 諗下十年後點 做人咁頹真人木

如果你把自己擺在菜市場上
你就只值20元錢
如果你把自己擺在博物館裏
你就值2000元
如果你把自己擺在古董店裏
你值200000元

我好明白,所以佢地讚我個陣我都咁樣應佢地,我係學校就叫叻,出到去屎都不如

你誤會曬
原文系老納叫和尚仔
將同一舊石頭
放唔同地方擺賣
有人問價時就舉兩隻手指
唔同地點有唔同出價
但其實系同一舊石頭

你誤會曬
原文系老納叫和尚仔
將同一舊石頭
放唔同地方擺賣
有人問價時就舉兩隻手指
唔同地點有唔同出價
但其實系同一舊石頭

原來係咁,唔好意思
Btw 副修it但好多野都唔識 實習果陣有次好似學生開flash開唔到 問it哥哥先知原來要係內聯copy個save去桌面開先開到

好多時想上堂前試下點教 但個電腦室永遠有人上堂 連放學都有人 得小息食飯時間可以試

巴打,今年林奠開多左好多位,你可以再試下,呢行好需要有心教既老師

已經28 再寄信驚做個冇經驗老師比人笑

教師 同 護士 機倉服務員 收銀 家務助理 一樣屬女性工種
男人老狗做教師已經值得畀人笑

睇下份人工就唔會俾人笑
speedy間嘢就真係閪
人工又低
美其名升做engineer
都係加得少少
重慘過喺學校做
不過樓主起碼識到個女朋友
我乜都帶唔走
人工又低
都係加得少少
重慘過喺學校做
我乜都帶唔走

你唔係做緊佢果D engineer 呀化.....?
一個打十幾廿間學校
巴打你個陣有冇個自己嘅office?
我中學個陣d it佬一冇野做個陣就喺自己office到玩開party咁
一忙起上嚟就跑上跑落成隻狗咁
我中學果陣見過個it 佬係到打lol
Btw 副修it但好多野都唔識 實習果陣有次好似學生開flash開唔到 問it哥哥先知原來要係內聯copy個save去桌面開先開到

好多時想上堂前試下點教 但個電腦室永遠有人上堂 連放學都有人 得小息食飯時間可以試

巴打,今年林奠開多左好多位,你可以再試下,呢行好需要有心教既老師

已經28 再寄信驚做個冇經驗老師比人笑

教師 同 護士 機倉服務員 收銀 家務助理 一樣屬女性工種
男人老狗做教師已經值得畀人笑

睇下份人工就唔會俾人笑

又唔係幼教 做乜比人笑
冇哂男老師 仲點教學生
巴打你個陣有冇個自己嘅office?
我中學個陣d it佬一冇野做個陣就喺自己office到玩開party咁
一忙起上嚟就跑上跑落成隻狗咁

以前有而家冇,有多幾個如果佢地HEA就開PARTY,係真
我真係好得閒個陣最多上連登咁,好似而家咁
人工又低
都係加得少少
重慘過喺學校做
我乜都帶唔走

一個打十幾廿間學校

放心我冇
走咗好耐
係個期聽到啲engineer呻
我中學果陣見過個it 佬係到打lol

其實好多都好撚過份係真
人工又低
都係加得少少
重慘過喺學校做
我乜都帶唔走

一個打十幾廿間學校

放心我冇
走咗好耐
係個期聽到啲engineer呻

嚇死我,簡直係深淵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞